Следващият Opel Corsa ще бъде изцяло електрически

Corsa

Opel и сестринската компания Vauxhall пуснаха съвсем скоро на пазара новото поколение Corsa, но вече се говори за неговия наследник.

И така, как изглежда бъдещето на немското/британско супермини с френско ДНК? Според шефа на Vauxhall Стефан Норман, цитиран от Autocar, без никакви двигатели с вътрешно горене.

„С електрификацията, автомобилите в B-сегмента и вероятно дори А-сегмента ще станат по-релевантни“, каза той. „Следващото поколение супермини, включително Corsa, ще бъде изцяло електрическо. Наистина вярвам в това.” Г-н Норман добави, че „през 2025 г. нито един производител няма да прави бензинови или дизелови двигатели“.

Шефът на Vauxhall допълни, че Corsa няма да получи по-висок вариант като Ford Fiesta Active. Клиентите, които търсят такъв модел, могат да поръчат Mokka X вместо това.

Във всеки случай компанията няма да чака следващата генерация, за да електрифицира своя автомобил. Corsa от 6-то поколение за първи път се предлага и като електрическа версия. Нарича се Corsa-e и идва с електрически мотор със 134 к.с. и 260 Nm. Времето до 100 км/ч. отнема 8,1 секунди, а батерията с мощност 50 кВтч с възможност за бързо зареждане осигурява пробег до 330 км спрямо WLTP цикъла.

Норман говори и за сливането между FCA-PSA, заявявайки, че това може да е продължителен процес, въпреки че вероятно няма да им повлияе толкова много. „Това няма да окаже влияние върху Vauxhall. Това може да се случи в Италия, но на друго място не би трябвало да окаже влияние.“