Следващият Jaguar XJ ще бъде топ моделът на британците

Следващото поколение Jaguar XJ ще запази мястото си на флагмана на марката според дизайнерския директор Иан Калъм.

Калъм сподели, че е постигнат консенсус Jaguar XJ да си остане най-върховото изпълнение въпреки евентуална поява на голям SUV. Все още се очакват новини за бъдещ SUV J-Pace модел, който да се позиционира над F-Pace. Засега се знае, че вариантът е разглеждан, но не е приоритетен за Jaguar.

Според ръководните органи, марката заслужава именно седан да бъде най-луксозният и скъп флагман вместо това да е SUV. Само една марка може да има джип като топ модел и това е Land Rover.

Калъм споделя също и, че концепцията за луксозна лимузина трябва да бъде преосмислена. Предвид нарастващия дял на SUV-ове, въпросите с електрификацията на моделите и пазарът в Северна Америка, който се увлича по по-компактни автомобили като Tesla, ще наложи преразглеждане на идеята.

Jaguar ще продължи с разработката на SUV модели, като ще се стреми те винаги да останат спортни. Що се отнася до настоящия XJ, неговият дизайн все още остава популярен. Автомобилът е различен, защото има черти на купе. Калъм твърди, че опростяването на дизайна в 3-формена консктрукция губи възможността за изпъкване и персонализиране. Затова той е обсебен от купе формите.

Jaguar XJ е фундаментална част от компанията и със сигурност ще покаже какво представлява тя.