Следващият хиперкар на Porsche ще ползва забравен двигател от F1

хиперкар

Следващият хиперкар на Porsche може да се превърне в чудовище с двигател от F1, ако бордът на компанията се реши на тази стъпка.

Autocar съобщава, че в момента немският производител не е решил коя посока иска да използва за следващия си топ модел и за наследник на 918 Spyder. В момента, бордът на Porsche се колебае между изцяло електрически или хибриден задвижващ агрегат за своя хиперкар, като последната опция наскоро се потвърди.

Според съобщенията, Porsche искат да предложат чист електрически хиперкар, който да предлага значително по-висока производителност от своя състезателен болид във Formula Е. Плановете им бяха прекъснати, след като вътрешно проучване заключи, че технологията с твърда батерия няма да е готова навреме.

Това очевидно насочи проекта в другата посока, като Porsche вече обмисля плъгин хибриден силов агрегат, който би използвал двигател от техния прекъснат проект във F1.

Ръководителят на автомобилния спорт на Porsche Фриц Енцингер разкри, че екип от 40 инженера от преиключилата LMP1 програма е натоварен със задачата да разработи нов 6-цилиндров двигател и придружаваща го хидридна задвижваща система през 2017 г. Въпреки решението на Porsche да прекрати връщането си във F1 и вместо това да започне участие във Formula Е, отборът продължава развитието на силовия екип и до днес.

Според Еинцингер, F1 двигател, пригоден за всекидневна употреба без сложния и скъп MGU-H агрегат (двигател генератор, работещ с топлина), който добива електрическа енергия от генерираната топлина на отработените газове, също „би бил интересен за суперспортна кола ”.

„В края на 2017 г. получихме поръчка за по-нататъшно разработване на високоефективен 6-цилиндров двигател, въпреки оттеглянето от LMP1 – не само на хартия, но и като хардуер“, каза Енцингер. След това той добави, че 6-цилиндровият двигател вече е „завършен и работи на изпитателния стенд“, потвърждавайки, че той е използван за „анализ по отношение на релевантността за серийното производство“.

По време на последното автомобилно изложение във Франкфурт, ръководителят на Porsche за електрически превозни средства Щефан Векбек заяви, че компанията може да използва технологията, разработена между тях и Rimac, в която Porsche притежава 15,5 процента дял.

Ако Porsche изпълни плана си за двигател от F1, новият хиперкар ще стане съперник номер 1 на Mercedes-AMG One, който също използва задвижващ агрегат от върха в моторните спортове.