Себастиан Фетел и дъжда доминираха днес на Сузука

Себастиан Фетел постигна най-добър резултат в свободните петъчни тренировки на японската писта Сузука. Германецът постигна време от 1м.29.166с. малко след подновяване на тренировката, вследствие на червени флагове. До тях се стигна след като пилотът на Toro Rosso, Карлос Сайнц претърпя тежка катастрофа около 50 минути преди края на първата сесия.

Испанецът, който ще стартира от последна стартова позиция в неделя, внезапно изгуби контрол, докато излизаше широко от „фибата“ на Сузука и се заби в бариерите с гуми, блокирайки пистата. След подновяване на сесията, в оставащите 23 минути, Ferrari пуснаха и двамата си пилоти с гуми суперсофт, с което Фетел успя да заличи пасив от 0,042 секунди спрямо Луис Хамилтън с Мерцедес, и успя да го изпревари с 0,211 секунди. Британецът и съотборникът му Валтери Ботас разменяха най-бързи обиколки в началото на сесията с гуми софт. Даниел Рикардо от Red Bull се намеси в борбата с първо време под 1м.30с. с гуми суперсофт.

Последните 10 минути бяха белязани от дъжд, което беше достатъчно на Ferrari да се оттеглят с най-бърза обиколка. Зад Фетел се нареди Хамилтън, след него Рикардо и ги последваха Райконен с Ferrari, Ботас и Макс Вестапен. Фернандо Алонсо с Макларън даде 12-то време, изпреварен от съотборника си Стофъл Вандоорн, който беше 10-ти.

Втората тренировка мина под проливен дъжд, като Луис Хамилътн беше най-бърз от петимата излезли на пистата. Образувалите се реки по пистата, дадоха повод на екипите да поплават с импровизирани лодки с цел забавление на публиката. Повечето пилоти предпочетоха да не излизат, за да запазят нови комплекти гуми за дъжд за събота и неделя. Най-добро време във втората тренировка даде пилотът на Мерцедес – Луис Хамилтън – 1м.48.719с. Екипът на Toro Rosso успя да възстанови колата на Карлос Сайнц и така той успя да запише обиколка.