hyperloop

За тези, които не са запознати все още какво е Hyperloop даваме кратко обяснение. В най-общ план това е иновативна форма за наземен транспорт, представляващ туба с диаметър от 3.3 метра, в която пътническа капсула се движи върху магнитна възглавница. Задвижването става посредством ниско налягане пред капсулта, а скоростта, която се постига е два пъти по-висока от тази при пътнически самолет, т.е. около 1300 км/ч.

Идеята за Hyperloop идва от инженреът предприемач Илон Мъск, известен като основател на най-голямата компания за електроавтомобили Tesla, както и проектът Space X  работещ в сферата на космонавтиката.
През последните месеци се наблюдава съревнование между двете компании разработващи свръхзвуковия влак Hyperloop One (компаня на Илон Мъск) и Hyperloop Transportation Technology, която е основана от бивши служители на Hyperloop One.
hyperloop
Наскоро бе обявено, че H One е направил първите тестове в реални размери близо до Лас Вегас в туба с дължина 500 метра, а следващата им крачка е изграждането на трасе, което да свързва Абу Даби с Дубай. По този начин времето за пътуване между двата града ще се съкрати на само 12 минути. Главен инвеститор на проекта в ОАЕ е дубайската фирма DP World Group, която е вложила $50 млн., а в екипа е привлечен също Брент Калиникос – бивш финансов директор на Uber.

Докато Hyperloop One действа в близост до Персийския залив, конкурентната компания HTT е избрала за тестова площадка Европа или по-конкретно Словакия и Чехия. Вече има даже представена концепция за това как ще изглежда тяхната пътническа капсула. Компанията съобщава, че разработката и е отнела близо 3 години, а материалите, които се използват за направата са взаимствани от космическите технологии. „Вагонът“ ще бъде с дължина 30 м. и ширина 2,7м, като в него ще се побират между 28 и 40 души в зависимост от дизайна на седалките. Неговото тегло е 20 тона и е проектиран да идържи скорост от 1220 км/ч.
hyperloop
Hyperloop Transportation Technology вече има споразумение със Словашката управа за изграждането на трасе на тяхна територия, а крайната цел е 80 километрова връзка с чешкия град Бърно. При успешно завършване на линията е планирано и удължаване на маршрута с още 140 км до столицата Прага.
Предвидено е официалното откриване на новата капсула да се осъществи в началото на 2018 година.