Сбогуваме се със Scirocco

Последното Scirocco излезе от производство. От германския сайт на VW съобщават, че носещият легендарното име модел не може да се поръчва повече. Само вече построените автомобили ще се продават.

Това ни дава ясни индикации, че една епоха във VW на спортни купета с предно предаване е вече отминала. Началото бе поставено през 1974 г. с първото поколение на Scirocco с построени повече от половин милион бройки. Лекото купе е заменено през 1981 г.

За второто поколение на модела германците се отказали от услугите на италианския дизайнер Giugiaro, а го поверили в ръцете на свои хора. Колата била с нисък профил отпред и по-обла отзад. Била планувана и тарга версия, но тя никога не видяла бял свят.

Разработката на наследника на спортното купе изисквала по-високи разходи и от VW решили да го пуснат като отделен модел – Corrado. Той се произвеждал заедно със Scirocco II, докато последният бил изваден от производство през 1992 г. Първоначално новото купе се предлагало с ненадежден 1.8-литров четирицилиндров мотор с компресор и 158 к.с. В последствие то получило и VR6 двигателя. Това не помогнало особено на модела и той последвал Scirocco-то към забвение няколко години по-късно.

На VW им отнело 13 години, за да изкарат наследник на спортната си линия. За първи път Scirocco III е представен през 2006 г. като Iroc concept. Той бил представен като агресивен shooting-brake концепт. След смяна на ръководството на компанията, автомобилът не се харесал на новите шефове, но било твърде късно за промяна. Интериорът бил доста скучен, директно взет от Eos поради съкращаване на разходи.

Въпреки всичко това, Scirocco III, който използвал платформата на Golf V се произвежда почти 10 години. Неговата върхова форма била достигната с Scirocco R, който разполагал с 276 к.с. За съжаление обаче, моделът така и не получил задвижване на четирите колела, както е при Golf R.

VW са планирали заместник на спортното купе, но предвид настоящата обстановка, плановете най-вероятно са изхвърлени. Моделът стана жертва на дизеловия скандал на компанията и сега тя има нови приоритети в развитието си. Те включват намаляване на разходите и фокусиране върху създаването на пълна гама от електрически автомобили, които да се продават заедно с традиционно задвижваните. Scirocco може да се яви на някое изложение след години като концепт, но за момента не очакваме това от VW и сме леко разочаровани.