Рядък Ford GTX1 Roadster си търси нов собственик

GTX1

Второто поколение на Ford GT е произведено само в 4000 броя и едва ли ви се струва безразлична. GTX1, обаче, е съвсем друга история, а още по-невероятното е, че един такъв се продава.

Следвайки концепта от 2005 г., Ford сключи договор със специалистите от Genaddi Design Group, за да построят 30 GTX1 roadster. Основата е ретро супер купето, но с T-top таван. С него Кен Майлс и Лойд Руби печелят 12-часовата надпревара за издръжливост на Себринг през 1966 година.

Освен тавана GTX1 е идентичен с Ford GT и разполага с 5.4-литровият V8 с механичен компресор. Двигателят изпраща 550 конски сили и 678 Nm въртящ момент към задните колела чрез 6-степенна ръчна скоростна кутия.

Само един от 30-те модела е направен в черно-златна украска и точно него виждаме тук. Това е 24-тата бройка, която се отличава с опушени фарове и подписи на изявени фигури като Карол Шелби, Роджър Пенске, Хенри Форд III, Едсел Форд, Дан Гърни, Тони Канаан и Марио и Майкъл Андрети. Това е и един от едва трите броя, оборудвани с по-голямото багажно отделение, което го прави малко по-използваем за дълъг път.

Така този GTX1 ще привлече вниманието в Монтерей следващия месец, когато Mecum Auctions ще го продаде на новия му собственик. Предвид рядкостта на модела, очакваме цената да достигне космически върхове. RM продоха една от бройките преди три години за $ 330k, а се е случвало и размяната на собствеността да е половин милион долара.