Рядко Porsche 959 Paris-Dakar ще се продава за милиони

959

Изключително рядкото Porsche 959 Paris-Dakar от 1985 г. ще бъде продадено на търг от RM Sotheby’s на 27 октомври в рамките на 70-годишнината на аукционната къща в Атланта.

Porsche създава 959, за да участва в известната Group B. За целта е било необходимо да се направят 200 броя и в така германският автомобилен производител създава  най-модерния автомобил за времето си.

Въпреки това FIA закрива Group B през 1986 г. след редица сериозни инциденти, последният от които убива Хенри Тойвонен и навигатора му Серджио Кресто на Tour de Cors през 1986 г. Наследява я Group A, която изисква минимум 5 000 произведени хомологирани автомобила.

Така че, практически за една нощ, Porsche са оставени със съвременна състезателна кола, която няма къде да се състезава; поне не във WRC. Вместо това те решават да влязат в най-известното офроуд рали в света: Париж-Дакар.

Само шест броя на Porsche 959 Paris-Dakar са произведени. Освен използването на повечето технологии в 959, моделите Paris-Dakar също са оборудвани със същата регулируема система на окачването и задвижване на всички колела като планираното Porsche Rally Group B.

Увеличената височина разграничава състезателния автомобил от шосейния модел, но това не е най-очевидната разлика. Вместо това, най-привлекателният елемент на състезателната машина е Rothmans украската, която украсява каросерията и е част от 956 машините в състезанията за издръжливост.

Шосейната версия на Porsche 959 е задвижвана от 6-цилиндров двигател с две турбини, а  Paris-Dakar версията е с 3.2-литров атмосферен двигател от 911 Carrera. Този конкретен екземпляр не успява да победи в известната надпревара, но през следващата година друго 959 спечели страховитото състезание.

Заедно с версията Paris-Dakar, Porsche също така са направили и машината 961, базирана на 959, за участие в 24 Hours of Le Mans. През 1986 г. колата завършва първа в класа си и седма в крайното класиране.

RM Sotheby’s очаква това 959 Paris-Dakar да се продаде между $ 3 милиона и $ 3,4 милиона.