Рядко BMW M5 E28 ще зарадва някой колекционер

E28

Малко BMW M модели са по-исторически значими от E28 M5, първият M седан, който баварците създават.

Произвеждан между 1984 и 1988 г. в 2241 единици, първото поколение BMW M5 беше най-бързият седан в света, когато беше пуснат на пазара. Разбира се, 282 к.с., доставени от 3,5-литровия атмосферен 6-так, изглеждат като шега днес, но тогава това беше сериозна мощност. 6,5-те секунди от 0 до 100 км/ч. остават уважавани дори и днес.

Ако имате достатъчно пари, все още можете да разберете какво е да притежавате и да управлявате E28 M5. Само погледнете този модел от 1986 г., който ще отиде на търг на 16 юли.

Тази M5 има интересна история, тъй като е била построена за BMW UK. Тя се използва като кола за пресата и е един от двата автомобила с десен волан. Боята и интериорните опции са поръчкови, нещо, което сега бихме нарекли BMW Individual. Според продавача, това е и единственият в синьо-черна цветна комбинация.

Ако се притеснявате за частта от „кола за пресата“, трябва да знаете, че след като е бил оценен от британските журналисти, автомобилът е закупен от диагностичен техник на BMW, който го е подложил на много подробна реставрация, включваща напълно възстановен двигател и изпускателна система. Това BMW E28 M5 разполага с прецизно поддържана история, показваща всички подменени OEM части, използвани както за поддръжката, така и за реставрацията.

Интериорът е наистина специален, тъй като комбинира кожени седалки в Cardinal Red, както и таблото и корите на вратите, които също са в червено. Той е напълно възстановен от предишния собственик.

Опциите включват също електрически плъзгащ се покрив, електрически регулируеми седалки и огледала, климатик, дистанционно централно заключване, 16-инчови джанти с X-спици, заден M-tech спойлер и „подготовка за пресата“, каквото и да означава. Очаква се автомобилът да се продаде за между 39 000 – 46 000 лири (49 000 – $ 57 800) на предстоящия търг на 16 юли.