Обичаме Роуън Аткинсън, не само защото е брилянтен актьор изиграл едни от най-култовите персонажи в британското кино, а защото е и запален автомобилен колекционер.

Тези от вас, които следят светските хорники, вероятно знаят, че това не е първият Mercedes 500E собственост на Роуън Аткинсън. През 2018 година той продаде на търг още един 500Е заедно с Lancia Thema 8.32. Да, това е тази Lancia, която се задвижва с V8-ак на Ferrari. Освен това Аткинсън притежава и редица други култови автомобили, като няколко на брой Aston Martin, Honda NSX, Ferrari 456 GT, както и McLaren F1, който впрочем успя да размаже цели два пъти…

Този Mercedes 500E, който ще бъде продаден в следващите дни на аукцион е част от лимитирана серия от едва 29 произведени автомобила. По-специалното при него е, че е с ляв волан, но е предназначен за британския пазар. Автомобилът е закупен от Роъун Аткинсън през далечната 1991 година, а четири години по-късно е продаден на следващия му собственик. Е, явно Аткинсън много го е обичал, тъй като през 2017 година (23 години по-късно) актьорът отново си го откупува.

Mercedes 500E се смята за един от най-култовите автомобили на 90-те години. Съвместната разработка на Porsche и Mercedes разполага с 5-литров V8 и мощност от 326 конски сили. Екземплярът от снимките разполага с пълна сервизна история, но е далеч от гаражен експонат – километражът му показва пробег от 193 000 мили.