Рокади и в Toro Rosso

Франц Тост, директорът на Toro Rosso, заяви че Данийл Квят няма да бъде повече част от семейството на Red Bull. Загубата на увереност и слабите му резултати във Formula 1 са причината за това.

Въпреки че успя да спечели точка в Остин при завръщането си в отбора след отсъствие в предишните 2 кръга, Квят няма да се завърне в отбора. Това са обсъдили шефът на отбора му и „сивият кардина“ на Red Bull Хелмут Марко.

Равносметката на пилота за този сезон, въпреки няколко технически проблема и повече грешки е едва 9 точки. На фона на 48-те на съотборника му Карлос Сайнц младши, който премина в отбора на Renault, това е незначително.

Преди надпреварата в САЩ Квят имаше едва 5 точки. Благодарение на нея той почти успя да удвои резултата си. От друга страна бившият му съотборник взе отново повече точки с новия си отбор. Така на сметката на Сайнц се натрупват общо 54.

Загубата на увереност в пилота и на доверие в качествата му от страна на отбора са другата голяма причина за неговото напускане. Сякаш признаците на отслабената връзка се появиха след мигновеното му понижаване от отбора на Red Bull, обратно в Toro Rosso.

Квят се свърза с отборите не Williams и Sauber с идеята да си осигури място и за следващия сезон. Засега шансовете му за място на стартовата решетка изглеждат минимални.

Един от двамата нови пилоти на отбора Брендън Хартли е бил в младежката програма за пилоти на Red Bull до 2010 г. Той направи своя дебют в най-високия моторен клас с дъщерния отбор Toro Rosso миналата седмица в Остин.

Въпреки всичко Тост е убеден, че руснакът е много бърз и ако покаже формата си от периода си в Red Bull ще бъде по-напред на решетката. Все пак той е печелил GP3 шампионата и се е качвал на подиума с „червените бикове“. Във Formula 1 никога не трябва да се казва никога, там всичко е възможно.