Робърт Кубица подписа с Williams за сезон 2019

Робърт Кубица

Williams даде последното си останало място за сезон 2019 на 33-годишния полски пилот Робърт Кубица, осем години след като ужасна катастрофа в рали почти не сложи край на състезателната му кариера.

Според Autosport, Кубица вече е на върха в списъка на предпочитаните пилоти на Williams за 2019 г., след като първо се бори за място в Renault след множество тестове през лятото.

След краткото си пребиваване при французите, Кубица завърши в ролята на резервен пилот на Williams, позиция, която в крайна сметка позволи на отбора да оцени пилотирането му в продължение на пет дни от тестовете и две петъчни тренировки.

Екипът вече обяви, че Кубица ще кара заедно с Джордж Ръсел през 2019 г. Съобщението бе направено преди Голямата награда на Абу Даби този уикенд – същото място, където Кубица направи последното си състезание във Formula 1 през 2010 г.

„Първо, бих искал да благодаря на всички, които ми помогнаха през този труден период от живота ми през последните няколко години. Завръщането във Formula 1 беше предизвикателно пътуване, но това, което изглеждаше почти невъзможно, сега започва да става, тъй като съм развълнуван, че отново ще съм на решетката на Formula 1 през 2019 г.“ заяви полският пилот.

„Разбира се, това беше дълъг път, за да стигна до този момент, но тъй като това предизвикателство приключи с това съобщение, новото предизвикателство започва с работа Williams на пистата. Няма да е лесно, но с упорита работа и всеотдайност Джордж и аз ще работим заедно, за да опитаме и да помогнем на екипа да влезе в по-добра форма и да се придвижи напред в класирането. Тази година беше трудна, но научих много и бих искал да благодаря на сър Франк и Клер за тази възможност. „

„Да се завърна обратно във Formula 1 е едно от най-големите постижения в моя живот и съм сигурен, че с упорита работа и ангажираност ще можем да мотивираме екипа да постигне добри резултати заедно. Благодаря ви отново на всички, които ме подкрепихте и вярвахте в мен. Най-сетне ще се върна на решетката зад волана на кола от Formula 1 и нямам търпение отново да се състезавам.“