Реалностите се променят: Pininfarina Battista е първият електрически хиперкар

Battista

Automobili Pininfarina разкриха изцяло новия Battista, който е „първия в света луксозен електрически хипер GT автомобил”.

Изложен в Женева, Battista има стилен дизайн, който напомня други Pininfarina модели, включително Ferrari Sergio. Този модел обаче има агресивна спортна предница с отличителна LED лента, свързваща двата фара.

Погледнат отстрани моделът включва масивни арки на колелата, както и начупени странични панели. Таванът и кокпитът са с форма на сълза и бавно „потичат“ към задницата. Там можем да намерим „плаващи“ задни светлини и активно задно крило, което може да послужи и като въздушна спирачка. Моделът разполага и с 21-инчови олекотени джанти, зад които се крие 6-бутална карбон-керамична спирачна система.

Фокусираната към водача кабина разполага с волан от карбон и минималистичен цифров инструментален клъстер, подобен на телефон. От двете страни са разположени два по-големи екрана. Разделението продължава по-надолу с два кръгови дисплея за селектора за скоростите и задвижването.

Battista

Висококачествените материали преобладават в интериора включително кожа, алуминий и карбон. Моделът притежава и амбиентно осветление и множество опции за персонализация.

Battista разполага с монокок шаси от въглеродни влакна и 120 kWh акумулаторна батерия, произведена от Rimac. Тя задвижва четири електрически мотора, които развиват комбинирана мощ от…. 1,874 к.с. и 2300 Nm въртящ момент.

Това позволява теоретично изстрелване от 0 до 100 км/ч. за по-малко от 2 секунди и 0-300 км/ч. за по-малко от 12 секунди. В крайна сметка Battista ще достигне максимална скорост от над 350 км/ч. Това е доста впечатляващо, а приблизителният пробег е над 450 км. Струва ни се прекалено хубаво, за да е истина.

Battista ще се появи през следващата година и производството ще бъде ограничено до 150 единици. Те ще бъдат разпределени в Северна Америка, Европа и Азия/Близкия изток. Компанията очаква между 25 и 40 дилъра да се заемат с разпространението и да бъдат разположени в големите градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто, Ванкувър, Лондон, Щутгарт и Хонг Конг.