Първи хибрид и от Lamborghini – Sián

Sián

Lamborghini изуми света с първия си хибриден автомобил, носещ името Sián. Той се оказва и най-мощният представител на биковете.

Ще видим лимитираното Lamborghini на автомобилното изложение във Франкфурт. То е базирано на Aventador, като комбинира атмосферния 6,5-литров V12 с нова хибридна система за комбинирана обща мощност от 808 к.с.

Системата използва 48-волтов електрически мотор с 34 к.с., който е поставен в скоростната кутия, за да осигури незабавен отговор и по-добра производителност. Lamborghini споделя, че тази връзка между електродвигател и колела е първата за хибрид с ниско напрежение. Самият електромотор ще подпомага и маневрирането с ниска скорост, което дава възможност на Sián да се паркира само на ток.

Sián ще използва и коренно различна система за съхранение на енергия. Вместо старата технология с литиево-йонна батерия, най-новото творение на Lamborghini ползва суперкондензатор, който е три пъти по-мощен от батерия със същото тегло и три пъти по-лек, същевременно. Той е монтиран в преградата между кабината и двигателя за оптимално разпределение на теглото.

Lamborghini разкрива, че електрическият мотор и суперкондензаторът тежат само 34 кг. Това дава възможност на Sián да постигне съотношение тегло/мощност от 1,0 кг/к.с., което е по-добро от това на Aventador SVJ.

6.5-литровият V12 двигател също получава известни доработки. На лице имаме нови всмукателни клапани, изработени от титан и мощност от 774 к.с. Както бе споменато по-горе, комбинираната мощност се оценява на 808 к.с., като Lamborghini претендира за време до 100 км/ч. от 2.8 сек. и максимална скорост от над 350 км/ч.

Sián

Регенеративната спирачна система, която е разработена от Lamborghini напълно зарежда кондензатора при всяко спиране. Енергията е незабавно достъпна за водача, като подпомага ускорението до 130 км/ч. Скоростната кутия също е подобрена, като моделът е по-бърз от 70 до 120 км/ч. с 1.2 сек. спрямо Aventador SVJ.

Lamborghini ще произведе само 63 Sián-а, чествайки годината на основаване на марката. Всички коли вече са разпродадени, като Lamborghini казва, че всяка от тях ще бъде индивидуално оформена според вкусовете на собственика чрез програмата Ad Personam.

„Lamborghini Sián представлява първата стъпка в маршрута на Lamborghini към електрификация и разширява нашия V12 двигател от ново поколение“, заяви Стефано Доменикали, изпълнителен директор на Lamborghini. „Sián, означаващ светкавица на болонезски диалект, обозначава първата електрификация на автомобил на Lamborghini и потвърждава силната ни връзка с територията, на която работим.“