Първата Mazda RX-7 с 4 задвижващи колела е почти готова

RX-7

Роб Дам се завърна на SEMA тази година, за да покаже уникалния си проект. Говорим за първата и единствена в света Mazda RX-7 със задвижване на всички колела и с двигател с четири ротора.

Проектът е в разработка от няколко години, показвайки колко време изискват тези уникални конструкции. Необходимото количество инженерна мисъл е просто невероятно, тъй като автомобилът разполага с поръчково шаси с тръбни рамки отпред и отзад, много специфично окачване и 4-роторен двигател. А дори не сме споменали уникалната система за задвижване на всички колела

Като цяло това е почти невъзможен проект, но целта пред Дам е поставена и всички в крайна сметка очакваме да видим този откачен проект да приключи.

В сравнение със стандартната RX-7, звярът на Дам е по-дълъг с 20 см и разширен с 23 см, за да се събере всичко, без да се губи идентичността на любимия ни японски спортен автомобил. Комплект от 19-инчови златни джанти Vossen ще краси долната част на автомобила и ще крие големите спирачки Wilwood.

Въпреки очевидното залитане към състезателен автомобил, Роб Дам планира да превърне това чудовище в уличен автомобил, макар и с около 1800 к.с., когато работи на състезателно гориво. Конете ще са 1200, когато достигнат до всички колела.

Така че спокойно можете да кажете, че освен че е първата в света със задвижване на всички колела, 4-роторната Mazda RX-7 ще бъде и най-мощният и като цяло откачен шосеен автомобил с роторен двигател.