летяща кола

Pal-V определено не е известен автомобилен производител, но това е напът да се промени, тъй като холандската компания е на крачка от това да пусне в продажба първият летящ автомобил

Двата модела Liberty Pioneer и Liberty Sport бяха представени в концептуална версия през 2009 и 2012 година и след дългогодишни тестове за безопасност най-накрая компанията показа ценоразпис на летящите коли. За сумата от 400 000 долара това не е най-евтиното превозно средство, което можете да си купите, но пък определено е достъпен начин да се сдобиете със собствен летящ транспорт.
летящ автомобил
Компанията е предвидила първоначално производство на 90 бройки от премиум модела Liberty Pioneer, който включва по-висок клас оборудване. Неговата цена е 599 000 долара, а след изчерпването му Pal-V ще пусне в търговската си мрежа по-достъпния Liberty Sport на цена от 399 000 долара. И двете версии са покрили всички строги стандарти за безопасност, установени от световните проверяващи органи.

Както може би се досещате, за да управлявате една такава летяща кола, ще се наложи да изкарате пилотски лиценз.

Спецификациите на летящия автомобил също са доста интересни. Мощността на двигателя, задвижващ мпс-то по земя е 100 к.с., но благодарение на леката конструкция, то ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 9 сек. В режим на полет Pal-V достига до 180 км/ч максимална скорост и височина от 3500 метра. Максималното разстояние, което изминава в полет напълно натоварения двуместен летящ автомобил е 400 км, а ако само едната седалка е заета – 500км при разход 26л/100км.

Още един плюс на Liberty Sport/Pioneer е, че му е нужно само 30 метрово пространство, за да се приземи успешно, а също така машината се стабилизира сама при турболентност, което позволява и на най-неопитните пилоти да се справят с рискови ситуации.