превишена скорост

В днешно време актовете за превишена скорост са се превърнали в част от ежедневието ни, но ако се върнем към дните, когато автомобилите тъкмо са „прохождали“ по Земята такова наказание е било нечувано.

Всичко се променя през 1896 г., когато полицай на колело принудил Уолтър Арнолд да отбие своя автомобил Arnold Benz Motor Carriage, тъй като шофирал с несъобразена скорост. Оказало се, че водачът на моторното превозно средство надвишил цели 4 пъти максималната позволена скорост в Падок Грийн (Кент), която била 3 км/ч. Уолтър бил осъден да плати солидна глоба плюс разходи по делото.

Освен с ограничението на скоростта от скандалните 3 км/ч, шофьорите от тази епоха трбвало да се съобразяват и с други странни правила като например това, че имали право да шофират единствено, ако ги съпровожда пешеходец, който да развява червен байряк около автомобила.

И двата закона били премахнати по-късно през 1896 г. с появата на локомотивите, а ограничението е променено на 23 км/ч. Тогавашните собственици на моторни превозни средства организирали празнично състезание от Лондон до Брайтън, което се провежда всяка година и до днес от ветераните на Кралския автомобилен клуб. В него ретро автомобили, създадени преди 1905 година изминават 67 километровото емблематично разтояние.