Съобщенията за евентуалното завръщане на роторния двигател циркулират още откакто Mazda прекрати RX-8 преди седем години. Последното нещо, което подхранва слуховете за пореден път, е муле, което неотдавна бе заснето на Nurburgring, като предницата му беше скрита под стикери.

И така, възможно ли е японският автомобилен производител да планира да върне RX-8 или RX-7 или може би RX-9? Използвайки чисто нов роторен двигател, с или без някакъв вид електрификация?

Слуховете водят за възможен двигател, който може да действа като удължител на пробега в първия електромобил на компанията. Напълно новата електричка беше загатната за автомобилното изложение в Токио през 2019 г., което започва по-късно този месец и се смята, че е насочена към Европа, Китай и Япония. Тя може да стартира и в Америка с двигател с вътрешно горене и именно там се появяват слухове за ротора.

Вторият знак, който накланя везните в полза на разработката, са патентни изображения, показващи роторен двигател с турбокомпресор отпреди няколко месеца, което предполага, че може би Mazda ще пусне модерен „RX-7“. Все още се чудим защо се ползва муле точно на RX-8. Нека не забравяме обаче, че RX автомобилите имат огромна маса фенове по света.