пресконференция-ендуранс-шампионат

Днес се проведе пресконференцията относно тазгодишния Ендуранс шампионат в страната Bulgarian Endurance Championship, на която беше представен и новия генрален спонсор Vivacom

Участници в дискусията бяха Борис Барболов – спортен директор на шампионата, Горан Ангелов – председател на клуба организатор Лотус София Моторспорт, Радосвета Калчева – Старши мениджър бизнес развитие във Vivacom, Павел Лефтеров –  професионален автомобилен състезател и Владимир Илиев – председател на Българската федерация по автомобилен спорт.

Те обсъдиха някои от новите правила в регламента, включващи допълнителни изисквания за безопасност и увеличаване на кръговете от сезона. Най-дългата три часова дисциплина ще бъде с продължителност два часа, с което организаторите се надяват да повишат интереса към нея.
През тази година са предвидени 4 кръга от шампионата включващи пистите:
Дракон с. Калояново18-19 март
Мотор парк Румъния, Анданката13-14 май
Писта Долна Митрополия24-25 юни
Писта Долна Митрополия23-24 септември

На срещата беше съобщено и за новoвъведения клас автомобили до 1600 куб.см, който ще предостави по конкуренти условия в нивото на ентусиастите, а останалите групи остават непроменени до 2000 куб.см и над 2000 куб. см.
Състезанието, радващо се на най-голям интерес „Ендуранс Спринт“ отново ще заеме място в състезателния уикенд, а квалификационните сесии ще се провеждат като част от състезанието и няма да бъдат отделна дисциплина както беше досега.

Председателя на клуба Лотус Моторспорт Горан Ангелов пък сподели, че интерес към формата има и от съседните страни Гърция и Румъния, което предполага добри условия за бъдещо развитие на шампионата. Обсъжда се и въпросът за организиране на Балканско състезание в партньорство с румънски отбор.


Сензацията в европейския GT4 шампионат Павел Лефтеров определи Ендуранс шампионата като достъпен начин за изява на младите пилоти. Относно продължаването на своята кариера, той се насочва към GT4 сериите, които биха го отвели към крайната му цел – 24 часа на Льо Ман.

Този уикенд е първият кръг от Българския Ендуранс Шампионат, който ще се проведе на позната писта Дракон до гр. Пловдив. Ако горивото ви е в кръвта, а издръжливост е второто ви име, заповядайте със своя отбор и покажете уменията си на пистата.
Срокът за записване е до последния момент, а тук можете да свалите бланката за участие.

Не забравяйте, че безопасността е от най-важно значение и наличието на пожарогасител в автомобила е задължително, както и каска и гащеризон.
Специалния правилник за участие можете да намерите на сайта на Шампионата.