motogp

Може би вече сте чували за Formula E? Както подсказва името му, това е шампионат с напълно електрически болиди, който се провежда под егидата на ФИА. Вече трета година електро формулата се радва на завиден успех и интерес от страна на спонсорите.

Както предполагаха голяма част от феновете на моторните спортове, електрическото задвижване застигна и двуколесните машини на MotoGP. Кармело Еспелета – изпълнителен директор на Дорна Спорт – компанията която менажира моторния шампионат заяви, че електрическата моторна надпревара е възможно да стане факт още през 2019 г.

Понастоящем подобен клас с ел. двуколесни съществува в две състезания – екстремното първенство на остров Ман и изкачването Pikes Peak International Hill Climb. Според Еспелета след две години ще има 5 етапа от новосформирания шампионат.

„Проектът е в много напреднала фаза. Както се очертава през 2019 ще имаме няколко поддържащи състезания в Европа“ – споделя шефът на Дорна пред медии. Планът е всички мотори да са еднакви и всяка надпревара да се състои от над 10 обиколки.

Електрическите мотори ще постигат максимална скорост до 200 км/ч, а стартовата решетка е предвидена за 18 състезателя, като резервните места ще се пазят за евентуално участие на някой от настоящите самостоятелни тимове от MotoGP.