увелияение на мощност

Автомобилната индустрия се промени значително през последните десетилетия и доклад на Bloomberg подчертава основните точки в процеса.

Изследването показва е проведено в САЩ и показва, че средната мощност на автомобилите от 1976г. до днес е нараснала от 145 к.с. до 283 к.с. Респективно са се подобрили и техническите характеристики на моделите, като например средното време за ускорение от 0 до 100 км/ч на кола от преди 40 години е било 14 сек., днес то е паднало до 7 сек.

мощност на автомобили
Въпреки петролната криза, тенденцията е пределно ясна – мощността расте. Например  на автомобилния пазар в САЩ миналата година се се предлагали повече от 18 различни модела с мощност над 600 к.с. Тази година бройката ще се увеличи поне с още два спортни автомобила влизащи в тази категория BMW M5 и Dodge Challenger SRT Demon.

Докладът отбелязва още един интересен факт в развитието на автомобилостроенето през последните 40 години. Два пъти по-голямата мощност не означава два пъти по-висок разход на гориво – точно обратното. През 1976 г. автомобилите средно изминавали 100 км с 18.8 литра гориво, днес са им нужни 9.4 л. за същото разстояние. Спадането на средния разход се дължи на различни фактори, сред които засилената употреба на турбокомпресори, намалената кубатура на новите двигатели, използването на хибридни системи и развитието на компютърните технологии.