Полицията в Германия конфискува около 120 превозни средства в края на миналата седмица, след като техните собственици участваха в улична надпревара, наречена „Eurorally“.

Събитието започва Норвегия и е многодневно пътуване из Европа, което започва в столицата Осло и завършва в Прага, Чешката република. Според съобщенията участието струва 799 евро. Състезателите се движели по немски аутобан в четвъртък, когато властите се намесват, съобщава The Telegraph.

Тъй като участъкът от магистралата няма ограничение на скоростта, участниците се състезават с около 250 км/ч. по А20 отсечката на изток от Висмар, в североизточна Германия. Загрижени шофьори съобщават за колите на полицията, която бързо изземва всяко превозно средство, участващо в събитието.

Съгласно условията на уебсайта на Eurorally, събитието не е надпревара, а само „почивка за любителите на автомобилите“.

„Целта ни е да дадем еднократно преживяване, което се състои от големи събития, които се провеждат в няколко страни по маршрута“, казва страницата на състезанието. „Ще има партита на всяка спирка, а крайната дестинация в Прага ще бъде домакин на прощално парти, където участниците ще получат награди в различни категории.“

Говорейки с медиите в края на миналата седмица, германската полиция заяви, че все още определя дали събитието е било незаконно, но от петък е освободила повечето от иззетите автомобили. За да се предотвратят по-нататъшни състезания, колите са били пускани на групи през интервал от четири часа.

Смята се, че повечето шофьори могат да продължат да шофират, тъй като по-късно са забелязани в Гданск, Полша.

В изявление, изпратено до местния вестник „Билд“, говорител на полицията каза: „Продължаването на събитието е спряно.“

Уебсайтът Euronally настоява, че събитието не е състезание и има за цел единствено забавление и почивка.