На всички ни е ясно, че масово колите, които се купуват в България са втора ръка, при това на възраст над 10-15 години. Audi пък имат сериозна фенска маса и покупката на A4 B5 е нещо често срещано. Днес ще ви запознаем с няколко подробности, за които трябва да внимавате при огледа на такъв автомобил.

Въпреки че колата излиза на пазара през далечната 1995 година, за разлика от повечето си набори, ръждата не е типичен проблем за Audi A4 B5. Разбира се, срещали сме и такива екземпляри, но не може да се каже, че това е слабо място за модела. Няма да ви разказваме за всеки агрегат по отделно, а по-скоро за проблеми, които се появяват често, независимо към кой двигател сте се насочили.

Освен най-общите неща, за които трябва да се оглеждате и ослушвате – странни звуци, тропания и прочие, хубаво е да внимавате и за още няколко неща. Предните носачи са 8 на брой, при това изработени от алуминии. Дори да не са в добро състояние, не е страшно, тъй като вече има цели комплекти на прилична сума. И все пак хубаво е да огледате ходовата част, за да си спестите 500-1000 лв. Друг често срещан проблем е хвърчащия дунапрен при пускане на парното. Това означава, че дунапрена по клапите е износен и скоро ще останете без парно. За целта трябва да се разглоби цялото арматурно табло и клапите да бъдат облепени с нов дунапрен. Работата е доста и макар материалите да не са скъпи, то пак ще трябва да заделите някой друг лев.

Ако забележите влага в купето, то най-вероятно не е фатално.

В моторното отделение има два дренажни отвора за оттичане на водата. Единият е под акумулатора, а другият под сервото на хидравликата. Те често се задръстват с боклуци и колата ви се превръща в аквариум. Просто ги почистете и е много вероятно проблема да изчезне. Ако колата ви е оборудвана с бордови компютър, то много често пикселите в него изгарят. Не е нужно да сменяте целия километраж, може само да си купите нов дисплей и да я закарате на някого, който разбира. Много хора твърдят, че не си заслужава да си купувате оригинален дисплей втора ръка, тъй като е възможно скоро да имате същия проблем. Има афтърмаркет дисплеи за скромни суми, които вършат добра работа. Ние лично, не се ангажираме с мнение, кой е по-добрият вариант. Просто ви запознаваме и с мнението на хора, минали през тази процедура.

Въпреки че Audi A4 B5 не е автомобил първа младост, запазените екземпляри с добра поддръжка могат да надживеят доста по-нови автомобили. Те са комфортни, красиви, а с подходящите агрегати са доста пъргави и приятни за управление автомобили.

П.С. Колкото и да ви лъже продавача, че ви продава A4 B5 S-line, не му вярвайте. Такава кола не е произвеждана никога !