дизелов

Както повечето от вас вече сигурно са научили, някои европейски градове от догодина налагат високи такси и данъци за шофьорите управляващи дизелови автомобили в тях. Но това не означава, че окончателно ерата на „нафтовите“ мотори е приключила и вече няма да ги срещаме по улиците… поне не засега.

Британската автомобилна медия AutoExpress.co.uk публикува статия, в която дава отговори на няколко често задавани въпроса, засягащи случващото се по темата с дизеловата забрана в Европа. Ако се колебаете за купуването на нов дизелов автомобил, поради наложените в Европа такси, които имат шанс да пристигнат и в България, то отговорът зависи по-скоро от вашите нужди.
Ако изминавате много километри дизелът със сигурност е по-добрият вариант, същото се отнася и в случай, че предпочитате по-големи и тежки автомобили или пък често теглите товари с теглич.

Ето как отговарят от AutoExpress на някои от въпросите свързани със забраните на дизелите в Европа.

Дизелът ми ще запази ли стойността си през годините?

Продажбите на нови дизелови автомобили са спаднали, но това не се отнася за вторичния пазар. Специалистите по оценка твърдят, че търсенето на употребявани автомобили с дизелови мотори все още е силно, а евентуалния спад в бъдеще не би трябвало да бъде много голям.

Ще плащам ли по-висок данък в бъдеще?

Само новите автомобили са засегнати от увеличението на данъците, така че ако закупите дизелов автомобил втора ръка няма да бъдете засегнати. Увеличението обхваща само лихвените проценти от първата година и е едва 20 паунда. Важно е да се знае също, че всички по-нататъшни увеличения на такси ще засягат отново само новите коли.

Ще има ли наказания за ползващите дизелови автомобили?

Вместо да въвеждат забрана за дизелите в градовете, властите в Обединеното Кралство например са по-склонни да въведат зони за таксуване, които да изискват от по-старите дизелови и бензинови автомобили да плащат „такса вход“. Най-новите Евро 6 модели ще са освободени от въпросната такса и ще могат да влизат в Лондонската Зона с Изключително Ниски Емисии (London Ultra Low Emissions Zone) безплатно.

Дизелите твърде замърсяващи ли са?

Сдружението на авомобилните производители и търговци казва, че дизеловите автомобили отделят с 20% по-малко въглероден диоксид спрямо бензиновите си еквиваленти. Независимите тестове на Emissions Analytics показаха, че има огромни разлики в отделянето на NOx между дизеловите модели. Някои лабораторни тестове съвпадат с тези в реалната среда, докато други замърсяват значително повече „навън“. Препоръчваме проучване на въпросния модел към който сте се насочили.