Повдигнаха завесата около новото Mitsubishi e-Evolution

Когато разбрахме, че Mitsubishi спират с развитието на легендарния Lancer Evo, останахме силно разочаровани, защото още една велика история от моторспорта, пренесена на улиците, си отиде. Наскоро обаче, японците съобщиха, че ще изкарат малък градски купе кросоувър, носещ името e-Evolution. С него те искат да дадат начало на нова ера на дългосрочен растеж и устойчиво развитие, така че ще заложат на най-доброто, което могат, започвайки от името.

Докато разглеждаме концептуалните снимки на новия e-Evolution, забелязваме ниската спортна линия на покрива, агресивни задни светлини и доста раздвижена C-колона. В профил новото Mitsubishi наподобява космически кораб с триъгълна форма. Отпред дизайнът се отличава с разделени LED фарове и огромна черна решетка.

Бъдещото Mitsubishi e-Evolution ще разполага с три електромотора, единият от които ще задвижва предните колела, и два в задната част на автомобила, които ще бъдат свързани със системата Active Yaw Control. Тя отговаря за трансфера на въртящ момент към колелата с повече сцепление на пътя и се контролира изцяло по електронен път. Изкуственият интелект ще е широко застъпен в новия концепт на японците. Според Mitsubishi, той ще увеличи способностите на водача, като използва редица сензори, за да прочита промените в трафика и пътните условия. Системите му ще имат и „назидателни“ функции, като обучават шофьора чрез съвети на дисплея на таблото, как да подобри управлението на автомобила.

Mitsubishi ще представи официално e-Evolution на автомобилното изложение в Токио през тази година, заедно с новия си „личен асистент“. Изкуственият интелект ще разпознава глас и ще обработва естествена реч, за да разбере какво казват пътниците и да разговаря с тях.  Технологията за гласово разпознаване също така позволява на личния асистент да разпознава конкретни хора и да научи тяхното поведение и реч, за да предостави услуги, от които биха могли да се интересуват. От компанията споделят, че системата ще може да се свърже и с други устройства, за да провери условията на трафика или да даде на пътниците птичи поглед на околността.

Mitsubishi не лансира идеята за малък кросоувър със забележително име за първи път.  От години знаем, че японците работят върху нещо високо и спортно, а на тазгодишното автомобилно изложение в Женева се запознахме с Eclipse Cross CUV, който скоро ще бъде пуснат в продажба. Но изглежда, че e-Evolution ще бъде дори по-спортен и по-агресивно оформен. Може би новите собственици от Nissan най-сетне дадоха на изпадналия в затруднение японски производител паричните средства, необходими за изграждането на нещо забавно.