Питате се кое ли е най-вълнуващото Lambo? Казваме ви: Diablo GT

Diablo GT

Старите Lamborghini-та си остават най-скандалните и един от най-ярките примери за това е бруталното Diablo GT. Последната крайна версия на италианския суперкар от 90-те години.

Diablo GT бе произведен в само 80 броя като последна спецификация за модела, преди да бъде заменен от Murcielago. За разлика от други финални издания, Diablo GT претърпява доста промени, които го правят по-близък до състезателния автомобил от GT2, отколкото „обикновено“ Diablo.

Двигателят е познатият ни атмосферен V12, който получава увеличение от 5,7 до 6,0 литра, като Lamborghini замества много компоненти с дошли от моторспорта. Всмукателният колектор е изцяло ревизиран, като най-забележимото е карбонов отвор на покрива, който директно отвежда въздуха в мотора.

Diablo GT

Другите ъпгрейди включват нови всмукателни и изпускателни разпределителни валове, по-здрави бутала, направени от титан, по-лек колянов вал и нова изпускателна система. Всичко това, комбинирано с препрограмирно ECU, доставя 575 к.с. и 630 Nm въртящ момент.

Diablo GT е и последното V12 Lamborghini със задвижване на задните колела, тъй като компанията се отказва от системата за задвижване на всички колела, за да спести тегло. На всичкото отгоре, единствената опция за скоростна кутия е 5-степенна механична, което включва леко наклонен лост за по-бърза смяна.

Купето е изработено почти изцяло от карбон. Моделът се отличава с нова броня с по-големи въздухозаборници, по-широки предни калници даващи по-широка стъпка, уникален отвор на капака на новия маслен охладител и, разбира се, масивен заден дифузьор и специфично за модела задно крило. Единственото общо между Diablo GT и обикновеното Diablo е покривът и отварящите се нагоре врати.

Diablo GT

Карбонът преобладава и в интериора, тъй като корите на вратите, праговете и централната конзола са направени от лекия материал, а воланът е по-малък. Diablo GT се предлага със стандартни дълбоки спортни седалки, които ще ви обгърнат, но автомобил номер 73 от 80, който виждаме на снимките, включва опционалните стандартни седалки от Diablo, които се считат за по-желани от колекционерите.

На снимката колата е завършена в Black Rage с черно-жълт кожен интериор. Моделът от снимките е навъртял само 6.600 км и е в напълно оригинално състояние, освен модернизираната аудио система.