Вие сте кварталния гангстер или градския гъзар, или просто обичате луксозни лимузини с голям двигател и то не на цената на мезонет в центъра. В такъв случай, тези „Old-School“ машини със сигурност ще ви допаднат!

Audi A8/S8 D2

Първата генерация на Audi A8 излиза на пазара в края на 1994 година и се превръща в един от лидерите на пазара, чак до спирането и от производство 8 години по-късно – през 2002 година. Колата напълно заслужено печели любовта на милиони фенове по света. Тя е широка, луксозна, изглежда съвършено, а на екстрите с които разполага, могат да завидят голяма част от най-съвременните автомобили. Няма да вадим списъка с агрегати, но избор имате – няколко бензинови и два дизелови. Днес обаче ще обърнем внимание само на тези с големи бензинови сърца. Определено най- популярният двигател за купето е 4.2-литровия V-ак. Той се монтира както на А8 (в няколко различни вариации), така и в S8. Разбира се, в агрегатite има разлики и конските сили са различни, но като цяло идеята е сходна. Ако дори V8-ака ви се струва скромен, спокойно от Инглощат са помислили и за феновете на наистина големите двигатели. Дори на българския пазар, макар и рядко, се появяват Audi A8 W12 с 6-литров „бензинопил“. Друг обаче е въпроса, дали със средностатистическа заплата може да се изхранва и поддържа W12, но това е ваш избор…

BMW 7-серия Е65/E66

 

Призанаваме си, когато започнахме статията, имахме намерението да пишем за E38, но отваряйки няколко от сайтовете за продажба на автомобили втора ръка, бяхме леко изненадани. Струва ни се малко амбициозно, но за сумата от 10 000лв. спокойно може да се сдобиете с четвъртата генерация на 7-ма серия. Тя се произвежда от 2002-ра до 2008-ма година, а за сумата, която сме споменали най-вероятно ще се наложи да си купите такава излязла от завода в първите години от производството на модела. 7-ците, които попаднаха в полезрението ни, носят обозначенията 745 и 750, като и двете разполагат с V-образен бензинов мотор с 8 цилиндъра. В единия случай той има на разположение 4400 кубични сантиметра и 333к.с., а в другия 4800 кубични сантиметра и 367к.с. Определено и двата ни допадат, тъй като имат нужната динамика, а звукът им е … олеле майко! И все пак, купувайки такава кола, не забравяйте, че сте се насочили към флагмана на марката, който се произвежда чак до 2008 година и за 10 000лв. определно трябва да внимавате какво си купувате. Колата е наистина страхотна, но попаднете ли на екземпляр в лошо състояние определено ще се наложи да изпразните джобовете!

Mercedes-Benz S500 W220

W220

Напълно очаквано и трите немски гиганта влизат в класацията ни с флагманите си. Mercedes и особено S-класата са се превърнали в еталон за лукс и комфорт. W220 излиза на бял свят през 1998 година и се произвежда до 2005-та. Впрочем на пазара откриваме S500 и за под 5000лв., но оставаме леко мнителни. Иначе относно автмобила, вероятно всичко е ясно, все пак говорим за лимузина на Mercedes, а това означава безкомпромисно качество и комфорт. Подобни на конкурентите си S500 разполага с V8-ак и повече от 300к.с. – за да бъдем точни – 306 на брой. Според специалисти, колата определено предлага най-високо ниво на комфорт спрямо конкурентите, седалките наподобяват дивани, екстрите и иновациите са безброй, а пространството повече от достатъчно, дори за най-едрите шофьори. Защо обаче, много от клиентите биха избрали A8 или 7-ма серия? Отговора не е чак толкова сложен, S-класата е по-скоро насочена към по-улегналите шофьори. Конкурентите са по-динамични, возията по-спортна, а управлението по-директно.

Jaguar S-Type

Jaguar S-Type, определено не е най-попярния избор по нашите ширини. За сметка на това той носи онази кралска изтънченост и елегантност присъща на британците. Да с нея трудно ще се сдобиете с онази „батка“ визия, тя по-скоро говори за интелигентен и успял човек, който знае как да се глези. Подобно на Mercedes-а, S-Type няма да ви впечатли с чутовна динамика, той също набляга на лукса и комфорта. Jaguar-ът, който отговаря на гореспоменатите конкуренти също е снабден с бензинов V8-ак, който разполага с 4000 кубични сантиметра и 276 к.с. Длъжни сме да споменем, че в купето на S-Type се монтират и два 4.2-литрови агрегата съответно с 298 и 395 (Type R) конски сили, но за жалост, поне ние не открихме екземпляри на посочената цена.

Lexus LS430 (XF30)

Lexus LS430 (XF30) е вторият ни не особено популярен избор в Европа. Но повярвайте ни, колата е повече от обичана в Щатите и Япония. Тя се произвежда от 2000 до 2006-та година и оределено е конкурентоспособна. Всъщност, това с което ни впечатлява Lexus-а е, че дори с базовото оборудване той е доста щедър. Неща, като мултиволан, подгрев, темпомат, кожен салон и дори навигация са напълно стандартни. По-добре оборудваните модели се отличават дори с обдухване и масаж на предните и задните седалки. Lexus-а също разполага с V8-ак, чиито потенциал идва от 4300 кубични сантиметра и 282 конски сили. За жалост, както вече споменахме, колата не се радва на особена популярност на Стария континент, така че намирането на екземпляр с ляв волан, може да се окаже „мисия невъзможна“.