Изчакването на студен двигател да загрее в студено време може да се окаже вредно за неговата амортизация

Навън е студено през последните два месеца и в Интернет пространството се появиха доста въпроси дали трябва да се изчаква колата да загрее след палене през студената част от годината.
По форумите е пълно с най-различни отговори, а ние ще ви представим три минутно видео от канала Engineering Explained, посветено на плюсовете от това да НЕ чакаме инжекцион мотора да загрява.

Когато палите студен двигател, компютърът задава богата гориво-въздушна смес, за да осигури по-добро изгаряне, тъй като горивото има по-лоша атомизация при ниски температури. В този случай допълнителното гориво разгражда маслото върху буталата и цилиндровите стени, което пък води до износване на двигателя.

Във видеото, Engineering Explained обясняват, че колкото по-дълго време двигателят ви е студен, толкова по-дълго цилиндрите ви ще са незащитени. Изчакайте 30 секунди след паленето и карайте по-леко докато колата достигне оптимална работната температура.

Очевидно е, че митът за „подгряването на двигателя“ идва от ерата на моторите с карбуратор, когато съотношението въдух-гориво не се регулира автоматично спрямо температурата.

Изгледайте и видеото, за да разберете как точно вреди студеният старт на цилиндъра и буталата. Споделете в коментарите вие как палите своя двигател сутрин.