Още малко информация излезе наяве за предстоящите BMW M3 и M4

M3

Изпълнителният директор на BMW M Маркус Флаш потвърди предишните ни доклади – предстоящото BMW M3 2021 ще се предлага с ръчна трансмисия, която е свързана само към задния мост. Този модел ще дойде в спецификация Pure.

„M3 / M4 е легендата. Все още ще получите автомобил със задно задвижване и можете да го получите с ръчна кутия“, каза Флаш. Наскоро шефът на М отдела потвърди и двигателя S58. „Следващото BMW M3 ще се възползва от чисто новия двигател S58, който показахме в X3 M и X4 M, заяви той. „Той ще предлага 480 коня в стандартната версия и 510 коня в Competition варианта.“

В миналото Флаш каза, че въпреки че вътрешното име на ръчното M3 е „Pure“, то ще получи ново обозначение. Говори се, че моделите „Pure“ ще имат различни брони отпред и отзад, собствен дизайн на колелата, опционална индивидуална боя, специална тапицерия от плат и алкантара, специфично цветово оформление отвътре и още.

Новият двигател S58 е същият като в BMW X3 M и X4 M. Така че той ще бъде 3,0-литров twin-turbo 6-цилиндров агрегат, предлагащ стандартно 473 к.с. (480 коня). В competition версията увеличнието ще е с точно 30 коня за 503 (или 510). Така моделът ще атакува директно AMG C63 S. В този диапазон е и Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

BMW M3 G80 ще бъде и първото M3 в историята, което задвижва и четирите колела. То ще идва само с автоматична кутия. Що се отнася до M3 Competition, той също ще бъде само със задвижване на всички колела.

Относно дизайна, остават много неизвестни въпреки снимките от завода. Все още феновете са скептични за формата и размера на бъбреците, представени по-рано от концепцията Concept 4. Маркус Флаш хвърля яснота и по този въпрос. „Както споменах, колите ще се различават много от базовите модели. Отидохме по-далеч, както сме правили в миналото. Колите изглеждат феноменално “, уверява ни той.

Новият шеф на М отдела се въздържа от споделяне на други детайли по дизайна, но това, което можем да споделим, е, че и двата автомобила ще получат много голяма бъбрековидна решетка, удължена както хоризонтално, така и вертикално.

Идеята зад тази нова тенденция в BMW M също беше обяснена наскоро от Домагой Дукеч, човекът, отговарящ за дизайна на BMW. По време на интервю в Мюнхен през септември той бе попитан дали голямата решеткана новото M3 би имала смисъл и дали клиентите ще оценят голямата разлика между M автомобила и редовната версия.

„М винаги е свързан с преувеличението. Това е най-добрата версия на всеки продукт. Всъщност дизайнерите винаги проектират този модел, което означава най-добрия продукт. Тогава скиците се опростяват за стандартните серийни коли“, казва той.

„Това е нещо, което започнахме преди три години и ще бъде много специално, но трябва да изчакате още малко.“

Ако има някакво съмнение, че предстоят големи промени в дизайна на BMW, тогава това ново изявление трябва да изясни ситуацията. Дали това е правилният избор, остава да видим, но е ясно, че BMW гледа към бъдещето не само от страна на технологиите, но и откъм визия. Може би след време, бъдещото десетилетие ще се окаже „Златното време“ в дизайна на BMW. Кой знае?

BMW ще разкрие G80 M3 и G82 M4 през 2021 година.

M3