Още интересни факти за Toyota Supra

Supra

Новият Z4 на BMW вече се появи и ще посети автомобилното изложение в Париж в началото на следващия месец. Но още сме в очакване на Supra.

Развитието на Supra, споделяща платформата, също е в ход и японският спортен автомобил и бихме предположили, че разговорите между Toyota и BMW трябва да са чести.

Това обаче не е точно така, защото инженерите на Supra последно са говорили с момчетата на BMW преди около четири години. Информацията беше представена от CNET, която разговаря с помощник главния инженер на Supra Масайуки Кай след тестове на прототип на спортния автомобил в Мадрид, Испания.

„Съгласихме се на опаковката, като къде ще стои водача, междуосието, ширината, къде ще е резервоарът за гориво, къде ще е А колоната, но това беше около средата на 2014 г.“, каза официалният представител на Toyota. „След това напълно разделихме екипа. След това нямаше връзка помежду ни.“

Все пак решението за съвместно разработване на новите Z4 и Supra бе взето през 2012 г., така че до 2014 г. те са имали достатъчно време, за да започнат нещата. Но поради липсата на комуникация, Кай дори не знае колко компоненти се споделят между двете превозни средства, с изключение на платформата.

„По принцип платформата е една и съща, затова предполагаме, че използваме същите компоненти, но както споменах, не сме сигурни, че те ще ги използват“, коментира той.

Това може да бъде добра новина както за ентусиастите на BMW, така и за тези на Toyota, тъй като гарантира, че и двата автомобила ще имат различна динамика на шофиране. Колко те се различават помежду си, е добър въпрос, на който ще се отговори, когато излезе Supra.

Отделно от това, по време на интервю за Top Gear, шефът на Gazoo Racing Тецуя Тада разкри, че е имало време, когато Toyota са обмисляли разположения на двигателя по средата за новата Supra.

„По време на етапите на планиране ние предложихме средно разположен двигател и BMW бяха доволни от идеята, но аз я предложих на Акио Тойода и той ми каза не“, сподели Тада.

Средно разположените двигатели дават по-голямо равновесие в сравнение с тези отпред, но Тада каза, че има и много предимства при монтирането на двигателя пред шофьора.

„Останахме с предно разположен мотор заради усещането и контрола. Знаем как да контролираме колата, вече имаме тази способност „, заяви той.

Новата Supra ще продължи яркото представяне на японската марка, като стартира автомобили, фокусирани към шофирането. Идеята се съживи с Toyota GT86 и близнакът Subaru BRZ.