За наше щастие освен на SUV-овете, автомобилните производители обръщат внимание и на компактните спортни автомобили. Точно такъв е и Suzuki Swift Sport, който ще излезе през 2018 година.

Новото Suzuki Swift Sport изглежда доста по-агресивно от предшественика си. Предната решетка, както и тези на халогените са значително по-големи. Това освен по-спортна визия, гарантира и достигането на повече студен въздух до двигателя. Праговете на мини спортиста са по-големи, за разлика от стандартната версия на хечбека. Задният дифузьор е изграден от карбон, а от него излизат два големи хромирани накрайника на генерацията. Освен това колата е със снишено спортно окачване. Това означава, че освен по-спортната визия, мъникът би трябвало да се усеща доста по-стабилен на пътя.

Веднага щом отворите вратата на Suzuki Swift Sport ще разберете, че това не е просто поредният градски автомобил. Воланът освен, че сам по себе си изглежда доста спортно, е обшит и с червен шев. Педалите са облечени в хром, а дълбокият салон с червена бродерия „sport“ изглежда брутално.

Стига обаче съм ви обяснявал за визията, както знаете за една книга не се съди по корицата. Същото важи и за автомобилите. Важното е какво се крие под капака.

Suzuki Swift Sport ще носи по-малък, като кубици мотор спрямо предшественика си. Вместо 1.6 литров агрегат, хечбекът е оборудван с 1.4 литров турбо бензин, който генерира 138 к.с. – едва с 4 повече от предишната генерация. Впрочем в днешни дни „хот хеч“ с по-малко от 200 к.с. направо звучи несериозно. И все пак има едно ГОЛЯМО „НО“ – Swift Sport 2018 година тежи едва 970 кг. Ускорението до 100 ще се случва за по-малко от 8 секудни.

Вече съвсем спокойно може да си поръчате новото Suzuki Swift. За Sport версията, обаче ще трябва да почакате още малко. От компанията все още не са споменали каква ще бъде цената на спортиста, но се очаква тя да варира около 16 000 евро.

Въпреки че Suzuki Swift Sport не е най горещият хечбек на пазара, то предвид ниската си цена и свръх лекото купе, покупката на автомобила звучи доста примамливо.