Очаква се въвеждане на ограничение на скоростта по немските магистрали

магистрали

Германското правителство обмисля приемането на редица проектопредложения за намаляване на екологичните щети, причинени от транспорта, които биха могли да доведат до края на липсата на ограничение на скоростта по части на магистралите им, по-широко известни като аутобани.

Националната платформа за бъдещето на мобилността е комисията, която отговаря за изготвянето на предложенията и препоръча много неща, включително увеличения на данъците върху горивата и квоти за емисии, които да помогнат на Германия да изпълни целите на ЕС по тяхно отношение, предаде Ройтерс.

Транспортните емисии в Германия не са паднали след 1990 г., което ги прави голяма цел за намаляване. Изглежда обаче, че правителството е разкъсано между действията за защита на околната среда и необходимостта от защита на автомобилната индустрия в страната. Освен това тя би могла да бъде изправена пред големи глоби от ЕС, ако не успее да намали емисиите си.

Сред проектопредложенията е ограничение на скоростта по магистралите до 130 км/ч. и увеличаване на данъците върху горивата от 2023 г., както и прекратяване на данъчните облекчения за дизелови превозни средства и налагане на квоти за електрически и хибридни автомобили. Според комисията тези мерки биха могли да доведат до половината от необходимите намаления на емисиите на парникови газове.

Комисията все още не е финализирала предложенията си, тъй като окончателният доклад ще бъде представен в края на март. Очаква се правителството да включи този доклад в закона за изменението на климата.

Националната платформа за бъдещето на мобилността изглежда добре осъзната, но много от нейните предложения могат да се окажат непопулярни както сред немските шофьори, така и сред редица политици.

„Не всеки инструмент и всяка мярка ще бъдат приети“, се казва в проектодоклада. „Ще са необходими политически умения, дипломатически умения и желание за компромис, за да се постигнат целите по отношение изменението на климата.“