nissan 200sx

След като ви представихме два интересни тунинг проекта от България (този 300ZX и това фантастично Audi), ние от екипа на Nastarta.com решихме да заформим рубрика „Проекти от България“, в която редовно ще пишем за силови, визуални, аудио, офроуд и всякакви други интересни тунинг изпълнения родени в нашите ширини.

Машината, с която ще ви запознаем днес идва от страната на изгряващото слънце и е от марката, за която всеки дрифтър копнее – Nissan 200sx Silvia S14.
Нейната история в България започва преди 4 години, когато настоящият ѝ собственик я купува като ежедневен автомобил, с който да ходи на работа и почивки. Тъй като колата не е била в цветущо състояние, той започва лека полека да я възстановява и както най-често се случва – прекрачва тънката граница между ремонта и тунинга.

Първоначалната концепция е била да се увеличи съвсем малко фабричната мощност на SR20DET мотора, който разполага с 200 к.с., както и да се модифицира в минимална степен окачването. Стрийт класът е подминат отдавна, а състезателната форма все още е доста далеч напред. Проектът обаче придобива грандиозни размери, когато колата стъпва за първи път на писта. Капката, която прелива и дава началото на голямото рязане и заваряване е състезание в Букурещ, където конкуренцията се оказва доста сериозна и тогава притежателят на Silvia-та и неговият отбор Nuke Factory започват операцията по превръщането на красивия лебед в дрифт звяра от снимките.
nissan s14

Първоначално залагат на заводския мотор, който претърпява смяна на инжектори, по-голямо турбо, електроника и куп други промени, но след състезание в Констанца той не издържа и житейският му път е прекъснат. Без особено колебание момчетата взимат решението да преминат на пълен суап и в коша на красивата Silvia S14 се настанява един от най-обичаните японски мотори – 3.0 литровият турбо шестак на Toyota, известен като 2JZ. Тъй като за крайна цел е предвидено да се прехвърлят 500 к.с. на колелата, преди да се монтира, двигателят бива разглобен и според собственика единствената част, която не е подменена или модифицирана е коляновият вал.

След като решават проблема с мотора, Nuke Factory поглеждат към окачването. Колата ляга на пружини и амортисьори TEIN, а почти всички останали компоненти като носачи, шенкели и стабилизираща щанга, която да пасне на новия двигател, са собствено производство на отбора. Дори и раздвижените щанги в задната част на старозагорския Nissan 200sx S14 идват директно от кухнята на Nuke Factory.

Амбициите на отбора за следващия сезон са да намерят спонсори, с чиято подкрепа да участват в 4 кръга от европейския дрифт шампионат King of Europe.
Пожелаваме им успехи занапред и очакваме следващата заявка за новата ни рубрика „Проекти от България“ 🙂