От Атлантическия до Тихия океан за 27 часа и 25 минути

Cannonball

Какво се изисква, за да подобрите рекорда Cannonball за прекосяване на американския континент? Със сигурност големи топки. Веднага след тях ще ви трябва много бърза машина и екипаж. Запознайте се с невероятния Mercedes-Benz E63 AMG, който счупи рекорда и постави време от 27 часа и 25 минути и тримата ентусиасти, поели риска за това.

През 2013 г. рекордът от бряг брега до бряг в Съединените щати беше зададен от Ед Болиан и Дейв Блек с време 28 часа и 50 минути, време, което абсолютно срина предишния рекорд от 31 часа и 4 минути държан от Алекс Рой и Дейв Махер. Поставянето на нов рекорд, обаче, никак не е лесно.

Въпросните три момчета са Арне Томан, Дъг Табут и Бъркли Чадуик. На 10 ноември те напуснат Red Ball гаража от източната страна на Манхатън и се насочват към „северния маршрут“. Той включва магистрала I-80 през Небраска, I-76 надолу към Денвър, I-70 до средата на Юта и I-15 до Лос Анджелис. Финалната линия е пред хотел Portofino в Redondo Beach в Лос Анжелис. Средната им скорост е 165,7 км/ч. и те правят само четири спирки за гориво, завършени само за 22 минути и половина. Максималната скорост, достигната по време на теста пък е 310 км/ч.

Cannonball

Както споменахме, оръжието е Mercedes-Benz E63 AMG, но не обикновено E63. Това е сериозно модифициран модел, готов на 900 коня, но предвидливо редуциран на 700 предвид дългото пътуване. Точно така, и преди да се чудите, щеви кажем, че включва пакета AMS Performance Alpha 9 с модернизирани турбокомпресори, интеркулери и всмукателни колекторитт. Добавен е и 170-литров резервоар, за да се стигне до само 4 спирания. Освен това триото използва радар-детектор Net Radar, монтиран на предното стъкло радар детектор Escort Max 360, система за лазерно заглушаване AL Priority и система за избягване на сблъсък, идваща директно от авиацията. Това прави автомобила буквално невидим за полицейските патрули и техните технологии.

Нещо повече, автомобилът се възползва и от лек камуфлаж, така че да прилича на Honda Civic отзад. Повечето белези, издаващи, че това е AMG също са премахнати. Споменаваме и термичният радар, монтиран на покрива кардан за откриване на топлинни сигнали от клечащи отстрани полицаи. Времето се измерва чрез две GPS устройства на Garmin, както и измервател, контролиран от независим участник. Waze навигацията пък е пусната през iPad, както и специално радио с гигантска антена на задния капак. И накрая, екип от 18 патрулни автомобила, движещи се стотици мили пред E63, за да разузнаят пътя за полицейска дейност и опасности.

И така, 4546 км. за 27 часа и 25 минути. Рекорд, който едва ли скоро ще падне. Забравихме да кажем, че стоповете имат и бутон, който ги гаси, в случай, че през нощта се появят неканени гости.