Остарелият Mercedes-Benz CLK DTM би бил актуален и днес

CLK DTM

В момента се взираме в този Mercedes-Benz CLK DTM, който ще бъде продаден на търг от RMSothebys на 11-12 април и не можем да спрем да му се наслаждаваме.

Моделът е построен през 2005 г., има по-малко от 21 800 изминати км от общо двама собственици. Аукционната къща твърди, че черният автомобил е обслужван наскоро от оторизиран дилър на Mercedes-Benz и предстои да се завърне отново на пътя.

Според официалните оценки, той трябва да се продаде за 225 000 – 275 000 евро. Ако се чудите защо някой би платил толкова много пари за старо CLK, което дори не е Black Series или не си купи просто някоя италианска екзотика, ще кажем, че това е много повече от рядък Mercedes.

CLK DTM

CLK DTM е роден заради правилата по хомологация за участие в немския шампионат за туристически автомобили – DTM. Общо 100 купета и 60 кабриолета, са построени през годините, което го прави по-рядък от Black Series. Също така, той е и по-мощен, с 5,4-литров V8 двигател с компресор, осигуряващ 574 к.с. и 800 Nm въртящ момент. Ускорението до 100 км/ч. отнема едва 3.9 сек.

Замислете се за какво представяне говорим. Става дума за Mercedes на 14 години, който би засрамил повечето съвременни спортисти. И за да поставим гореспоменатите данни в перспектива, новият AMG GT R е само 3 к.с. по-мощен и има 100 Nm въртящ момент по-малко.