Годината е 1987-ма, автомобилното изложение във Франкфурт, а BMW представят на широката публика – Z1. Първият roadster на компанията обира овациите със своя младежки и спортен дизайн, падащи надолу врати и махащ се таван.

Две години след официалното представяне на BMW Z1, предшественикът на Z3 и Z4 се появява на пазара. Клиентите можели да избират между четири цвята – Green metalic, Dream Black metallic, Fun Yellow и Top Red. И ако вече се чудите как така не открихте наименование за син цвят в гамата, то не се чудете. Синият екземпляр от снимките е тестов автомобил, произведен в едва 10 бройки и е собственост на BMW Classic.

Със своето късо шаси, пластмасови панели допринасящи за изключително малкото тегло и същият 2.5-литров агрегат от BMW E30 325i, Z1 се превръща в истински хит. Ускорението до 100 км/ч. се случва за по-малко от 8 секунди, а максималната скорост на мъника е 225км/ч.

След 8000 произведени бройки и 2 години, през 1991 година BMW спират roadster-a от производство, проправяйки си пътека за бъдещите автомобили със сходна концепция.