buick драгстер

Заглавието определено е реторичен въпрос – та кой не обича мощни драгстери, с огромни задни и малки преди гуми, мачкащи 400 метрови отсечки за 6 секунди с по над 200 км/ч. Но тези от вас, които са се интересували поне малко от спорта, знаят че трудно може да се запази оригиналният вънщен вид на колата, когато тя се развива все повече под капака. Според мен любимите драгаджийки на всички фенове са тези, които идват още от зората на състезанието с прави отсечки.
драг
И сега ще ви покажем един такъв екземпляр.
Ingenue представлява драгстер, който първоначално е измислен от Brooklyn Speed and Machine и е направен заедно с група дилърства на Buick. Външният му вид е досущ като на оригинален модел GS400 от ’67-ма, а под кожата се крие огромен V8, който също  е оригинален… донякъде.

Запазването на заводската визия е била основна задача в проекта, затова момчетата поръчват плексигласово купе, калъп от  истинския модел, който е 1 към 1 с действителния дизайн. Следва боядисване в лъскава червена боя и ръчно изписване на логата по вратите.

Също толкова важно е било колата да се задвижва от собствен двигател. За целта Джери Липори, член на екипа, поставя в чисто новото шаси 7.0-литров V8 от Buick със сух картер и компресор GMC 8-71. Благодарение на тази комбинация, автомобилът успява да премине четвърт миля за по-малко от 7.8 секунди с финална скорост от почти 300 км/ч.

Още преди да стане известна на пистата колата е скрита и в крайна сметка наскоро бе показана в мичигански мусей от сина на Джери Липори. Той, заедно с баща си, са реставрирали частично Buick-a и сега му връщат славата, показвайки го в Калифорния.