mazda rx8

Книгата не трябва да се оценява по нейната корицата, същото важи в обратния смисъл за тази червена Mazda RX-8, олицетворяваща думата „Антитунинг“

Както всички знаем RX моделите се задвижват от изключително рядко използвания роторен двигател, който в RX-8 е с обем 1300 кубика и в зависимост от годината мощността варира между 190 и 230 к.с. Инженерите в Хирошима обаче едва ли са предполагали, че някой би изкарал ванкела от двигателния отсек, за да го замени с 1.4 литров агрегат на Renault със 70 к.с.

mazda-rx8-renault
В обявата от литовския сайт, собственикът споменава, че насаденият 1.4 литров двигател е взет от Renault Twingo, само че ние не можем да се сетим да съществува 1.4 70 к.с. двигател в компактния модел. Може би „майсторът“ е имал предвид моделът Clio, който се предлага с подобен мотор. Но да не изпадаме в подробности… колата е скопена… и това е най-малкото, с което можем да назовем ужасното деяние.


Каква е причината за тази гавра не можем да кажем, но всеизвестен факт е, че роторният двигател е изключително труден и скъп за поддръжка. Възможно е тази RX-8 да се е простила с нейния и собственика да и е присадил първия намерен заместник, който просто да я придвижи далеч от гаража му.


Въпреки, че Mazda-та най-вероятно е адски маломощна не забравяйте, че тя все още изглежда страхотно отвън, а в купето разполага с множество екстри. Тоест, ако имате нужда от „спортен“ автомобил за „пред кафенето“ това е шансът ви. И струва само 3,700 долара.