сентръл парк

Ню Йорк Сити забранява влизането на автомобили в Централния Парк на града (Central Park) след като повече от век това беше легално. Пътищата му са за пешеходци, бегачи и велосипедисти каза кметът на метрополиса Бил де Бласио.

По думите му този ход има за цел да намали пътнотраспортните произшествия и замърсяването на въздуха в най-посещавания градски парк в Съединените американски щати. Решението влиза в сила на 27 юни.

„Предназначението на парка не е за автомобили. Всъщност, той дори е построен преди да има автомобили. Направен е за хората.“ – каза в изявление кметът.

Сентръл Парк обхваща площ от над 800 акра в сърцето на Манхатън, привличайки повече от 42 млн посетители годишно. В него се помещават зоологическа градина, язовир, езера с лодки и места за различни събития. През 1962 година е обявен за Национална историческа забележителност.

От 2015 насам е въведена забрана за автомобили по контурите в северната част на парка. Новите правила ще обхванат цялата му площ с изключение на четири напречни пътни артерии вградени в оригиналния дизайн на Сентръл Парк, предвидени да облекчат трафика около него.