електромобили норвегия

„Замърсителни такси“ ще стимулират жителите на Норвегия да използват автомобили с нулеви или минимални вредни емисии

В сайта на министерството на транспорта в Норвегия беше публикуван доклад, показващ плана на правителството да намали до минимум употребата на автомобили, движещи се на бензин или дизел през следващите 8 години. Същевременно продажбата на еко превозни средства ще се стимулира, като за целта техните потребители ще бъдат облекчени от множество такси.

Твърди се, че въвеждането на зелена данъчна система ще насърчи жителите да използват транспорт с нулеви вредни емисии пред такива движещи се на изкопаеми горива. Всъщност финансови облекчения и сега не липсват за тях. Собствениците на електромобили в Норвегия имат правото да използват автобусните линии за движение, не плащат пътни такси, както и такси за ферибот. Точно обратното ще се случи при шофьорите на коли с бензинов или дизелов двигател, те най-вероятно ще бъдат принудени да плащат „замърсителни такси“.

С нарастването на броя на електрически автомобили в Норвегия ще нарастне и нуждата от станции за бързо зареждане на батериите. Амбициозната цел на страната е до 2020 година на всеки 10 коли да се пада по една станция. Данните от 2015 сочат, че продажбите на електромобили в страната заемат 22% от пазара и се очаква процентът да нарастне до 30 през следващите три години. Това означава, че до тогава ще трябва да има 25 000 станции за бързо зареждане на електрически автомобили в Норвегия.