formula 1

Размяна на доставчиците на масло и гориво в отборите на Формула 1

Рекламите на тютюновите и алкохолните компании може и да са изчезнали от панелите на болидите, но тези на петролните компании няма как да не са там. Една от най-големите фирми е на път да се завърне във Формула 1 след 20 годишно отсъствие.

BP (British Petroleum) е един от най-големите производители на петрол в света и завърши на десето място в класацията на Fortune 500 през 2016г. Британският енергиен консорциум е на път да предприеме ново партньорство с Renault, представлявано от марките BP Ultimate и Castrol Edge.

Френският автомобилен производител имаше дългогодишен договор с Total, но петролният гигант подготвя оттеглянето си от спорта. Говори се, че BP най-вероятно ще си партнира и с отбора на McLaren, който наскоро загуби отношения с партньора си Exxon-Mobil. Тексаската компания ще доставя гориво и масло на отбора на RedBull през следващата година.

Castrol и Ranault работят заедно последно през 90-те, когато жънат огромни успехи с отбора на Williams. Тогава зад волана са легендите Жак Вилньов и Деймън Хил.

Докато Renault, McLaren и Red Bull правят размяни на доставчиците си, Ferrari няма намерение да сменя Shell или пък Mercedes с Petronas.