tesla камион

След представянето на първия напълно електрически влекач на Tesla Semi Truck критиците предрекоха краха на калифорнийския производител, но въпреки това поръчките за тежкотоварната машина не спират да валят. Дори след като Tesla повишиха сумата за резервация от $5000 до $20 000 за единица.

До момента най-голямата заявка бе отправена от компанията PepsiCo, известна с продуктите Pepsi, Doritos и Ruffles. Тя поръча 100 бройки Tesla Semi, като предишния рекорд се падаше на Sysco с 50 поръчани. Вчера обаче стана ясно, че американската компания, специализирана в експресните доставки и логистика UPS, е направила най-голямата резервация за електрическия влекач със своите 125 единици от Semi Truck.

Според водещи медии сделката е на стойност 25 млн. долара при цена на един камион от 200 000 долара. Това е сумата за на най-високата версия на тежкотоварната машина. Базовата цена иначе е 150 000 долара. От UPS заявиха, че влекачите ще се използват главно в САЩ.

Това далеч не е първата крачка на компанията към преминаване на по екологичен начин на транспорт. Наскоро UPS получи доставка на първия електрически Fuso e Canter камион на Daimler и същевременно работи в партньорство с групи като Workhorse, Eaton Corporation, Electric Vehicles International, Propane Education & Research Council и дори с Министерството на енергетиката, с цел намаляване на количеството вредни емисии във въздуха.