Друг рекорд на Nürburgring Nordschleife падна, а колата, която го постави, не е съвсем кола. Това е ванът VW Transporter, който постави неофициална обиколка в ръцете на британския автомобилен ас Роб Остин.

Пилотът на HMS Racing покри митичната състезателна писта за 9 минути и 58 секунди, достатъчно, за да победи предишния рекорд на Сабине Шмиц през 2005 г. с Ford Transit. Германската кралица на Nürburgring записа време от 10 мин. 08.49 секунди като част от епизод на Top Gear, което означава, че Остин е бил с почти 10 секунди по-бърз.

Transporter Т6 обаче не е най-бързият ван около Зеления ад: тази чест принадлежи на друг VW Transporter, Revo T5. Автомобилът с 220 к.с. постигна 9 минути 57,36 секунди през 2013 г., което бе впечатляващо постижение.

Както Шмиц, така и Остин покриха по-кратката версия на пистата с 1,61 километра по-къса. Все пак, това време прави Transporter T6 една секунда по-бърз от Jaguar S-Type Diesel, каран от Джеръми Кларксън през 2004 г. в друг епизод на Top Gear. Това е допълнително потвърждение, че времето му е било слабо. За справка Шмиц записва 9:12 в същата кола.

Стоковият VW Transporter, който записа най-новия рекорд, беше със 150 к.с., предоставен от Northgate Vehicle Hire, най-голямата компания за наем на микробуси в Обединеното кралство. Роб Остин успя да свали рекорда след два дни на тестване и опити.

Видеоклипът показва как се е случило това и показва, че T6 е прекрачил отвъд границите на това, за което е предназначен един товарен ван. Със сигурност видеото е забавно.