новото v60

4 месеца след като карахме най-сейфти кара на света – Volvo XC60, от Moto-Pfohe България ни зарадваха с новината, че новото V60 е в страната и имаме възможността да го тестваме. От дилърството на компанията отново бяха така любезни да ни предоставят едно от най-високите изпълнения на модела – T6 с ниво на оборудване INSCRIPTION.

Но нека първо ви запознаем визуално с новото Volvo V60

То е фантастично! В двата дни, които прекарахме с него, доста любопитни погледи се навъртаха и почти всеки разговор за колата започваше с похвали отправени към главния дизайнер.

Още при първа среща неизбежно забелязвате семейната прилика в детайлите с по-големия XC60 и моделите от серия 90. Агресивните фарове разполовени със стилна LED лента, масивната предна решетка вдлъбната навътре и характерните за новото поколение L-задни светлини са там, за да подсетят, че V60 2019 знае кои са тенденциите в модата.

новото v60
Това, което ни прави впечатление още в първите секунди, е страшно мускулестият силует на купето, който по някакъв особен начин не изглежда прекалено натрапчив и по шведски успява да се запази също толкова стилен. Дори изцяло новият цвят Pebble Grey я прави още по-забележима, въпреки че е сив, а не ярко червен. Може би за заплашителната визия и спортната осанка играят важна роля изпъкналите калници и фактът, че покривът на колата се намира на едва 1.43 м. от земята. А новото Volvo V60 не е изобщо късо. Със своите 4761 мм от предната до задната регистрационна табела, то е с почти 40 мм по-дълго от Audi A4 Avant.

„Спортното“ във външния вид на комбито е довършено от красиви 5-лъчи, 19-инчови джанти и два хромирани накрайника на изпускателната система, които за щастие са напълно функционални, а не бутафорни като при повечето нови коли.

Нищо бутафорно няма да намерите и в интериора на новото V60.

Още с влизането в купето тялото ви се обгръща от масивни кожени седалки, чиито подглавници стигат почти до тавана. Таблото е максимално изчистено от ненужни бутони и на тяхно място е инсталиран тъчскрийн екрана на информационно-развлекателната система Sensus. Всъщност единствените бутони по централната конзола, които са останали, са механичен контролер за силата на аудиото, плюс бутони за смяна на песни, ръчна спирачка с ауто холд опцията и бутон, от който да избирате между 3-те режима на управление – Eco, Comfort и Dynamic. Както при XC60 и тук арматурното табло е заменено с LCD монитор, изобразяващ скоростомер и оборотомер, както и още информация за екстрите на колата.

За липсата на компромис в оборудването подсказва и самата аудио система Harman Kardon Premium, която просто звучи … скъпо! Ще си признаем, че набитите ни журналистически погледи остро търсеха елементи по интериора, направени от нискокачествена пластмаса, към които да отправим критика, но такива така и не видяхме. Таблото е облицована от мека пластмаса, а по неговата ширина се простира лайсна от светло нелакирано дърво с алуминиеви кантове.

Може би беше редно да започнем статията с акцент върху основната мисия на модела, а тя се припокрива с цялостната идеология на самата марка Volvo – да създадат най-сигурния автомобил на планетата. Дори мотото на новото V60, с което завършва рекламното видео е „Защитава това, което е Важно за Вас“.

А повярвайте – асортиментът от оръжия на модела за защита е доооста обширен.
Като начало имате на разположение едни от най-иновативните сейфти технологии и то в базовото оборудване. Системата за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките е единствената на автомобилния пазар, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен.

Системата с адаптивен автопилот Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч и по пътища с добра маркировка, сега е допълнително усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите. Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача, като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение – Oncoming Lane Mitigation. Опционалната система за предупреждение на водача за опасност при маневриране с автоматично прилагане на спирачките – Cross Traffic Alert допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него. Инфотейнмънт системата на Volvo Cars – Sensus е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Контролът се осъществява посредством интуитивен дисплей с тъч скрийн, който съчетава функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

новото v60

Системата за свързаност Volvo on Call идва като част от стандартното оборудване на новото V60. Тя дава възможност за връзка на автомобила с телефон 112 и СБА и освен това позволява на водача да управлява редица функции през смартфона си – например да стартира двигателя и да включи отоплението още преди да излезе от вкъщи.

Динамика!

За разлика от XC60-то, което тествахме пролетта, тук хибридна постановка нямаше. Но ако трябва да бъдем честни, Т6 версията е напълно достатъчна за семейното комби. На разположение имате 315 к.с., избликващи от 2.0-литров 4-цилиндров двигател, подпомаган от турбокомпресор и механичен компресор. Излишно е да споменаваме каква е идеята на тази конфигурация за нагнетяване на въздух – само ще подчертаем, че мощността на мотора идва в който и диапазон от обороти да я потърсите. И идва по мноооого…! Разходът също е сравнително нисък за мощността, която получавате – от Volvo твърдят, че с новите Европейски измервания са достигнали до 7.2 л/ 100 км. Ние харчехме средно по около 10 на 100, но конските сили ни разсейваха, ако трябва да сме честни!

Тази крупна мощност, разбира се, се разпределя в 4-те колела чрез системата AWD, като преди това преминава през 8-степенната скоростна кутия. Това, което можем да кажем за нея е, че забавяне при рязко подаване на газ има, но е незначително, особено когато говорим за семейно комби. Превключването на предавките е плавно и цялостната симбиоза между трансмисията и 400-те нютонметра на двигателя е впечатляващо успешна.

Окачването, типично за моделите на Volvo, е една идея по-твърдо при новото V60, но това приляга перфектно на спортния характер на автомобила.

И сега един от най-важните фактори – Цената

Екземплярът, който карахме по време на нашия тест драйв, бе с ниво на оборудване, както споменахме INSCRIPTION. Пакетът включва екстри като аудио системата, за която писахме, отопляемо челно стъкло, паркинг асистенти и камера, готините кожени седалки, BLIS система за засичане на автомобил в мъртвата зона, кожа Nappa и други. Сумата за това удоволствие е 106 310 лв. с включено ДДС. По-ниското ниво е MOMENTUM и цената му с бензиновия двигател е 98 760 лв.

От дизеловата гама са налични моторите D3 и D4, които са с мощност съответно 150 и 190 к.с., като вторият има опция за куплиране с автоматична скоростна кутия.