Новото Peugeot 208 GTi ще бъде електрическо

208

Новото 208 вече е в разработка и в нов доклад на Peugeot се съобщава, че моделът GTi  може да бъде електрически.

Новият модел 208 ще премине от сегашната PF1 архитектура, споделена със Citroen C3, C4 Cactus и DS3, на общата модулна платформа (CMP), известна още като EMP1, предполага AutoExpress.

По-важното е, че новите платформи ще бъдат в две форми, спекулативно наречени CMP и e-CMP. Последната ще е съобразена с електрическо задвижване, така че малкият хот хеч може да бъде пуснат и като модел с нулеви емисии.

Френският автомобилен производител би могъл да я представи още през пролетта на автомобилното изложение в Женева през 2019 г., според шефа на компанията Жан-Пиер Импарато.

„Ще разкрия всичко това през март, но не искам бъдещето да е скучно“, каза Импарато. „Моето послание ще бъде, че всеки път, когато пусна нова кола, тя ще бъде електрическа, но купувайки Peugeot, ще избирате вашия задвижващ механизъм“.

Освен че ще смени двигателя с вътрешно горене с електрически, няма да има голяма разлика между бензиновото Peugeot 208 GTi и електрическата версия, добави Импарато.

„Когато купувате Peugeot, ще откриете дизайн, най-новата версия на i-Cockpit, най-високите нива на оборудване като GT-Line, GT и може би GTi. Не искам да създавам разлика между електромоделите и тези с двигатели с вътрешно горене , а клиентът да избере сам задвижващия механизъм.“

Официалният представител на Peugeot счита, че тази рецепта е по-добра от това да има самостоятелен електромобил: „Искам същото шофиране за всеки, който управлява колите ми. Така че, няма да създам конкретно електрическо превозно средство. Няма да бъде като Renault Zoe.“

Други електрически модели идват от Peugeot, включително и хибрида 3008. И това не е всичко, защото Импарато говори за „автомобили с 400kW“ (544 к.с.), „през ​​следващите 10 години“ и тези резултати ще бъдат постигнати с ток.