bmw m2

Ръководители на компанията планират все по-мощни версии на BMW M2, стремейки се да развият пазара на автомобили с фокус насочен към шофирането, като CSL и GTS версиите.

Наскоро изтекоха шпионски снимки с тестове на новото BMW M2 CSL. Вече е сигурно, че малкият спортист на баварската марка ще се задвижва от подобрена версия на 3.0 литровия 6-цилиндров двигател с турбокомпресор и кодово име S55. До момента той се монтира в по-големите M3 и M4 модели. Според вътрешна информация ще превъзхожда използвания до сега във втората серия N55, благодарение на новите технологии интегрирани в развитието му.

bmw m2 csl
Задвижването само на задните колела ще остане единствената опция както за BMW M2 CSL, така и за следващите два по-големи модели М3 и М4. Причината за това, по думите на вицепрезидента на компанията Дирк Хакер, е че задвижването на четирите колела не е нужно в случая и само би увеличило теглото на спортните купета. Нещо което не може да се каже за по-тежкото M5, при което масата не е от такова значение.

Споменавайки тенденцията за запазване на лекото тегло при малкото спортно купе, няма как да не отворим една скоба с историческа препратка относно формирането на самото име на модификацията CSL. То за първи път се появява през 1972 при специална хомологационна версия на 3.0 CS. „L“, идващо от „Light – лек“ е добавено, за да обозначи по-лекото тегло на машината.

m2 csl
Трансмисиите, които ще се грижат за изпращането на мощността до задните колела са две. Добрата стара 6-степенна механична скоростна кутия, която все по-рядко виждаме при съвременното автомобилостроене и 7-степенния DCT автоматик с двоен съединител. Относно причината за запазването на първата в производство Хакер заяви, че пазарът при този сегмент все още предлага голямо търсене на автомобили с фокус насочен главно към шофьора. Вицепрезидентът отбеляза, че повече от половината поръчки на BMW M2, което според него е най-чистата М-ка за сега, са във вариант с ръчни скорости Това дава възможност за изграждането на по-екстремни автомобили в духа на GTS и CSL.

Въпреки това Дирк Хакер заяви, че М2 веротно ще бъде последната версия с ръчна скоростна кутия.
„Много харесвам ръчните предавки, но скороста на привличане на клиенти на коли, различни от М2, намалява силно. Факт е че трансмисията с двоен съединител предлага много по-добра динамика и ефективност.“

 

m3 csl
M3 CSL

На въпроса има ли шанс да видим BMW M2 с предно предаване, вицепрезидентът на компанията отговори: „Трябва да можете да усетите колата с помощта на волана и дросела. Днес не се обсъжда идеята за предно предаване.“

Лансирането на BMW M2 CSL ще се случи най-вероятно догодина след дебюта на фейслифтовата версия на модела.