bmw 5 серия

Новото BMW 5 серия комби (Touring) е по-голямо, по-леко и очаква повече продажби от предшественика си

Ето че месец преди изложението в Женева BMW решиха да ни зарадват с информация и снимки на дългоoчакваното и обичано от всички 5-та серия комби. Няма да бавим нещата, затова преминаваме директно на въпроса, който вълнува най-много потенциалния купувач.
5 серия комби
Колко е голям багажникът?

Съперникът на Mercedes-Benz E-Class Estate и Audi A6 Avant е „порастнал“ с 36мм дължина, 8мм широчина и е станал с 10мм по-висок. Също така новият модел ще стои на по-дълго, със 7 мм, междуосие. Разбира се, това гарантира по-голям комфорт за пътниците в колата, а от компанията казват, че на задната седалка има място за цели три детски седалки.
Багажникът… С вдигнати задни седалки има обем от 570 л. и 1700 л., когато те са сгънати.  Това е увеличение съответно с 10 и 30 л. от предходната генерация на петата серия. Базова за модела е екстрата за автоматично отваряне на задната врата, а опционално може да се поръча и с хендс-фрий.
bmw 5 серия комби

Окачването на задната ос вече е въздушно при стандартното оборудване, което означава, че новата 5 серия комби може да носи до 730 кг товар.
5 серия комби

Двигателите от които може да избират бъдещите клиенти на BMW са два дизелови и два бензинови.
2.0-литров четирицилиндров 520d със 188 к.с. и 3.0-литров шестак 530d с мощност от 261 к.с. са представителите на дизеловата гама. Вторият може да се поръча и в комбинация с xDrive система за задвижване на четирите колела. Разходът им средно е съответно 4.3 л./100км за 520d и 5.3 л./100км за 530d.

Бензиновият отбор се състои от 530i и 540i xDrive. Първата модификация използва 2.0 литров агрегат с 248 к.с., а втората – редови шестцилиндров с 335 к.с.
540i xDrive има 4х4 система в базовото си оборудване и е най-бързата версия от всички. От компанията твърдят, че се справя със спринта от 0 до 100 км/ч за 5.1 сек.

520d единствено се предлага със 6-степенна механична скоростна кутия, а срещу доплащане можете да получите и 8-степенен Steptronic. Всички останали версии се продават с автоматични скорости.

Новото BMW 5 серия комби предлага още екстри като M спортно окачване, динамичен контрол на задните амортисьори, стабилизиране на волана и др.

Интериорните промени включват най-новата версия на IDrive софтуера на BMW, която може да се контролира чрез докосване, жестове и гласови команди. Също така кабината разполага с индуктивна точка за зареждане на телефон, wi-fi и Apple CarPlay.

За безопасността се грижат системи, които предупреждават за сблъсък, за пешеходци или опасност от странични удари. Наличен е и асистент за пътното платно. Това е система, която може да поддържа сама управлението на магистрала до скорост от 200 км/ч.

Новото BMW 5 серия комби ще бъде в продажба през юни на цена от 38 385 паунда.