Новото Audi R8 LMS хвърля поглед върху предстоящия фейслифт

R8 LMS

Audi показа най-бруталния си модел. Това без съмнение е R8 LMS – GT3 състезателната версия на суперавтомобила от Инголщат.

Развитието на клиентската състезателна кола Audi Sport от 2015 г. е продължава с R8 LMS. Моделът разполага с доста подобрения, чиято цел е да се задържи пред конкуренцията на пистата.

Това включва значителни аеродинамични подобрения, насочени не само към увеличаване на притискането и намаляване съпротивлението, но и към по-добро охлаждане на спирачките.

Малките промени в предната част на автомобила се очаква да бъдат включени и в пътната версия на Audi R8 facelift, тъй като немската компания изпробва няколко прототипа от известно време.

Двигателят остава непроменен: 5.2-литров атмосферен V10, способен да произвежда 585 конски сили и въртящ момент от 550 Nm. Това са строгите стандарти, които трябва да спазва LMS и неговите конкуренти. 6-степенната секвенциална трансмисия, трислойният състезателен съединител и диференциала са преработени в голяма степен, за да се осигурят по-висока ефективност, като същевременно се намали износването в хода на дългите състезания за издръжливост, за които е предназначен автомобилът.

Увеличена е и безопасността, която надвишава нивото, определено от FIA за GT3 състезанията и отговаря на стандартите за Le Mans прототипите. И въпреки подобреното оборудване, новото R8 LMS е всъщност с 25 килограма по-леко от използвания досега модел, като увеличава устойчивостта от усукване с 39%.

Състезателната машина струва 398 000 евро. Доставките ще започнат през януари след завършване на хомологацията, след което ще видим еволюиралият R8 LMS в сериите FIA GT World Cup, ADAC GT Masters, Blancpain GT Series и IMSA WeatherTech SportsCar Championship.