Новият VW Golf GTI се разходи силно камуфлажиран

Golf GTI

Изцяло новият Volkswagen Golf GTI ще бъде „готин“, според главния изпълнителен директор на автомобилния производител за САЩ Скот Киъф.

Всъщност, по време на интервю за Automobile Magazine, той каза точно това за най-новата версия на емблематичния хечбек: „Ще пуснем Golf VIII, който ще бъде следващото поколение и ще има GTI версия, така че ние сме 100 процента в играта.“

„В момента GTI ще остане GTI. И [осмото поколение на тази версия] ще дойде и ще бъде направо страхотно.“

Колко готин обаче ще е новият GTI? Ето го и първият индикатор, благодарение на този наскоро забелязан прототип. Докато камуфлажът вече е излишен за MK8 Golf, GTI има какво да скрие и това е по-спортният му вид.

Той очевидно притежава по-агресивни външни спойлери, по-големи отвори, по-големи джанти, разчупени странични прагове и разбира се двойна изпускателната система.

Вътре, изцяло новият Golf GTI няма да се различава много от това, което вече сме виждали в прототипите на Mk8. По-конкретно, той ще разполага със същия цифров клъстер, същия инфоразвлекателен дисплей, правоъгълни вентилационни отвори и цялостен дизайн, ориентиран към водача. Въпреки това, като GTI, той със сигурност ще се предлага и с алуминиеви детайли, плюс контрастни шевове тук и там.

Що се отнася до това какво да очакваме от гледна точка на производителността, следващото поколение GTI най-вероятно ще запази 2.0-литровия 4-цилиндров турбо бензинов агрегат на настоящия модел. Той ще бъде пипнат леко и вероятно ще дава около 250 к.с. В един момент имаше слухове за хибриден двигател, но настоящият председател на VW Group Херберт Дийс потвърди, че се е противопоставил на такива действия.

Същият доклад също говори за активни амортисьори за новия GTI, който ще се основава на познатата ни MQB платформа.

Тъй като се очаква Mk8 Golf да бъде представен това лято, последван от публичен дебют във Франкфурт през септември, GTI най-вероятно ще се появи през следващата година.