Новият Ford Focus ST идва с 2.3-литров мотор

Focus ST

Ford най-сетне разкри новия си хот хеч Focus ST.

Новият Focus ST, както при предното поколение, отново се предлага с два двигателя и два бодикита. Голямата промяна е, че бензиновата версия захвърля настрана 2.0-литровия турбо 4-цилиндров агрегат и го заменя за по-голям, по-мощен 2.3-литров турбо мотор. Мощността, която предлага той е 276 к.с. при 5,500 оборота в минута и 420 Nm въртящ момент от 3000 об / мин до 4000 об / мин.

Това е с 12 процента повече мощност и 17 процента повече въртящ момент в сравнение с предишния 2.0-литров бензинов агрегат на Focus ST.

Според Ford, новия ST ще достига 100 км/ч. под 6 секунди. За първи път моделът ще включва електронен диференциал с ограничено приплъзване (eLSD), който подобрява сцеплението и стабилността, както и различни режими на задвижване.

2.3-литровият агрегат е изцяло от алуминии и продължава наученото от Ford GT и пикапа F-150 Raptor, тъй като разполага с anti-lag, което обещава “незабавна мощност” в режимите Sport и Track Drive. Когато педалът на газта се отпусне, anti-lag-ът задържа дросела отворен, поддържайки скоростта на въртене на турбокомпресора, давайки възможност за увеличаване на налягането при обратно натискане на педала.

Освен бензиновия двигател, Ford предлага и 2.0-литров EcoBlue турбодизел в новия Focus ST. Той ще идва със 187 к.с. при 3500 оборота в минута и 400 Nm въртящ момент между 2000 об / мин и 3000 об / мин. Това е най-мощният дизелов двигател, който някога е поставян във Ford Focus.

6-степенната механична скоростна кутия с къси предавки ще е традиционният избор. Тя включва съчетаване на оборотите (като опция в Performance пакета на 2.3-литровия двигател). 7-степенна автоматична скоростна кутия е налична. Тя идва с пера зад воланаа и Adaptive Shift Scheduling, система която измерва индивидуалния стил на шофиране, за да оптимизира времето за превключване на скоростите.

Новият Focus ST се основава на изцяло новата C2 архитектура, добавяйки уникални конфигурации за окачване, спирачки и задвижване. По думите на Ford, това води до „най-отзивчивото и пъргаво усещане във Focus ST – както на пистата, така и пътя“.

Горещият хечбек ще се отличава и с регулируемо окачване. Смята се, че то ще подобри независимото задно окачване за по-добро усещане. В резултат на това Ford казва, че клиентите ще могат да опитат най-доброто от двата свята, като преминават от удобен към автомобил за писта с натискането на един бутон. Според Лео Рьокс, директора на Ford Performance Europe, новият Focus ST предлага „уникална в своя сегмент гъвкавост.“

В сравнение със стандартния Focus, твърдостта се е увеличила с 20% отпред и 13% отзад, а височината е намалена с 10 мм. Що се отнася до електрическата система за управление, тя е с 15% по-бърза спрямо стандартния Focus. Няма как да минем и без по-големи дискове с двубутални апарати отпред и електрическа усилваща система, за която създава спирачно налягане по-бързо от хидравличната.

2019 Focus ST идва с доста свеж дизайн, съчетаващ динамичен бодикит и спортен интериор с предни седалки Recaro (предлагани от плат, кожа или кожа / Miko Dinamica), спортен волан и много алуминий.

Изцяло новият Focus ST ще бъде достъпен както като хечбек с пет врати, така и като комби и ще се продава в цяла Европа от лятото.